In de eerste fase van het traject wordt vormgegeven aan de basis van het instrument: de TAUROMBODY. Het centrale deel waar alles rond draait is de trommel, een cilindervormige buis.  

De gebruikte PVC-buizen zijn glad en hebben 3 lagen en een diameter van 110 mm of 125 mm.  De maatvoering betreft de buitenkant van de buis. De buizen zijn dikwandig: dit betekent dat er de nodige spanning kan worden opgebouwd. Spanning die nodig is om het dekzeil correct te kunnen aanspannen. En bijgevolg ervoor zorgt dat een degelijke klank wordt mogelijk gemaakt.
De dikke wand laat toe om op een correcte manier gaten te boren, te zagen op de juiste lengte. De lengte van de buis laat op haar manier toe om de klanken van het instrument op een degelijke manier te laten resoneren.

Het correct bewerken van de Taurombody of trommel vraagt de nodige aandacht.  Om het eenvoudig te maken, hebben we deze fase opgesplitst in twee aparte delen. In elk deel worden specifieke gereedschappen gebruikt met bijhorende technieken. Een voorstelliing van de 2 delen vind je hiernaast. Verder vind je op deze pagina een overzicht van het nodige gereedschap en materiaal. 

STAPPEN

STAP 1

In deze fase wordt de PVC-buis op een correcte manier afgemeten, op  maat gezaagd, ontbraamd en gereinigd

STAP 2

De PVC-buis is voorzien van talrijke gaten. De locatie, grootte van de gaten, zijn hierbij van groot belang.

GEREEDSCHAP

 1.Ijzerzaag        2.Schuurspons     3.Waskom      4.Multitool      5.Potlood       6.Schaar     7.Plakband     8. Ontvetter

download (1)
23572_stylo-XMAS2018

OVER TROMMELS

Trommels in klassieke orkesten, jazzbands, popgroepen worden vervaardigd uit hout of metaal. De meest gebruikte houtsoorten zijn esdoorn  en berk . 
De fabrikanten lijmen verschillende lagen hout aan elkaar om de gewenste dikte van de trommel te bekomen. Het aantal lagen kan je afleiden uit het cijfer bij de vermelding ‘x-ply’. Dit is ook vaak goed te zien aan de rand van de ketel. Vele fabrikanten bieden naast deze drie courante houtsoorten ook diverse andere mogelijkheden aan.
Als metaalgrondstof voor trommels kunnen verschillende types dienen zoals koper, staal, nikkel, aluminium en brons.
De grondstof van de trommel is niet het enige dat de klank bepaalt. De afmetingen zijn belangrijk om de uiteindelijke toonhoogte en het karakter te bepalen. De diameter van een trommel heeft het meest invloed op de uiteindelijke toonhoogte. Hoe groter de diameter, hoe lager de toon van de trommel. De diepte bepaalt in mindere mate de toonhoogte, maar speelt een belangrijke rol bij de projectie van de klank. De dikte van de trommel is voornamelijk bepalend voor de resonantie en het volume. Hoe dunner de trommel, hoe meer resonantie. Als je de dikte van de ketel verhoogt, vermindert de resonantie maar verhoogt wel het volume.
Tot slot is ook de afwerking aan de binnenkant van de trommel belangrijk. Een ketel waarvan de binnenkant vrij ruw is, zal minder goed resoneren dan wanneer de ketel een glad oppervlak heeft.

Verschillende lagen hout worden aan elkaar gelijmd om de gewenste dikte van de trommel te bekomen. 

De trommel of taurombody is van fundamenteel belang voor het gecreëerde geluid, samen met een verscheidenheid aan factoren die de klankkleur en stemming van  Taurom beïnvloeden. De dunwandige PVC-buis heeft unieke klankeigenschappen die bij het bespelen aangewend worden op diverse manieren: 

Door met de drumstok tegen de zijkant van de trommel of tubus te slaan krijg je een specifieke klank die sterk contrasteert met het timbre van het slagvel. Het afwisselend gebruik van deze slagvlakken geeft de mogelijkheid om te experimenteren met pulse en afterbeat en, bepaalde drumritmes imiteren.

– Het aantikken van vingerbuisjes op de trommel geeft de mogelijkheid om het tempo aan te geven. Aangezien de vingerbuisjes worden bespeeld met de steunhand kan een constant ritme worden bespeeld.

– Een verschil in toonhoogte en gedempte klank wordt bekomen door de trommel tegen een bepaald lichaamsdeel of voorwerp aan te drukken zodat de buis volledig is afgedicht. 

1. De zijkant van de trommel wordt aangetikt door de drumstok

2. Vingerbuisjes worden met de steunhand bespeeld.

3. De trommel kan worden afgedicht door lichaam of bepaalde voorwerpen.

MATERIALEN

1. Sjabloon

2. PVC-afvoerbuis

In deze fase heb je slechts 2 materialen nodig om aan de slag te gaan:

-een sjabloon
-een pvc-afvoerbuis met een diameter van 110 mm of 125 mm

Er zijn 2 soorten sjablonen voorzien: voor pvc-buizen van 110 mm en 125 mm.

Uiteraard is het van belang dat je het juiste sjabloon kiest! 

 

Een PVC buis wordt gebruikt voor de aan- of afvoer van (vervuild) water in en om huis. Er zijn twee soorten PVC buizen te onderscheiden:

 

1.De PVC afvoerbuis wordt gebruikt voor de afvoer van (vervuild) water in en om het huis. De afvoerbuis is gemaakt van PVC materiaal en is opgebouwd uit 3 afzonderlijke lagen.

 

2.De PVC drukbuis wordt gebruikt om water onder druk aan te voeren in en om huis. Het is dus belangrijk dat de PVC drukbuis een bepaalde waterdruk aankan en is dikwandig. 

 

ENKELE WEETJES 

De PVC-buizen die worden aangeboden  hebben een gladde wand. De wandruwheid (gladheid van de binnenwand) is immers van invloed op de stroom- snelheid van het (afval)water en dus op het debiet.

 

De wandruwheid heeft bijgevolg invloed op de kosten van onderhoud. Door een lage wandruwheid functioneert de buis beter omdat de aanhechting en afzetting van vuil beperkt blijft.
PVC rioleringsbuizen zijn duurzaam. Ze zijn bestand tegen de chemicaliën in normaal afvalwater, waardoor een lange levensduur gegarandeerd wordt.

Rioolbuizen zijn er in verschillende buisklassen. Het klassegetal geeft de stijfheid van de buis aan. Het wordt bepaald door de verhouding tussen de buitendiameter en de wanddikte. Daarvoor geldt: hoe groter de wanddikte is, des te lager het klassegetal.

Bijvoorbeeld:
Uitwendige diameter: 160
Wanddikte: 4,7

Klassegetal: 160 : 4,7 = ±34

 

© 2024 Transit