Klokken in de moskee

De pentatonische toonladder is een van de meest gebruikte en erkende toonladders ter wereld is,. Waarschijnlijk is de meest gebruikte pentatonische toonladder de majeur pentatonische.

In vergelijking met de diatonische majeur toonladder heeft de pentatonische majeur niet de 4e en de 7e graad. Hierdoor verdwijnen in feite de halve trappen uit de toonladder. En dat alleen al maakt de pentatonische toonladder eenvoudiger en veelzijdiger in zijn gebruik.

De pentatonische mineurtoonladder is gebouwd op de 6e graad van de pentatonische majeurladder (als je de verwijderde graden meetelt). Hij begint en eindigt in A, maar met dezelfde noten van de pentatonische majeurladder van C:

 

Pentatonische toonladders zouden in de oudheid zijn gebruikt om de Griekse lier te stemmen, en sommige vroege gregoriaanse gezangen bevatten pentatonische melodieën. Een verscheidenheid aan pentatonische toonladders komt voor in de muziek van Indianen, Afrikanen ten zuiden van de Sahara, en Aziaten in Oost en Zuidoost, en in veel Europese volksmelodieën.

De pentatonische toonladder gebruikt de trappen “do, re, mi, sol, la”. Hij kan op elke noot beginnen, maar een gemakkelijke manier om de pentatonische toonladder uit te werken is te spelen op de vijf zwarte noten van de piano. Als je een melodie kunt spelen met alleen de zwarte noten, dan is de melodie die je speelt pentatonisch. De overlevering zegt dat de slavenmuzikanten van het diepe zuiden van Amerika de pentatonische toonladder gebruikten om te componeren, omdat ze alleen de zwarte noten van de piano wilden gebruiken. Dat kan wel of niet waar zijn, want de pentatonische toonladder werd al eeuwen voordat de piano werd uitgevonden op grote schaal gebruikt. Enkele van de mooiste volksmelodieën uit die tijd gebruiken de pentatonische toonladder — “Swing Low, Sweet Chariot,” “Nobody Knows the Trouble I’ve Seen,” “Go Tell It on the Mountain,” en “Poor Wayfaring Stranger.”

Eén van de meest aangrijpende en mooiste hymnes uit de verschrikkelijke slavernijperiode is ook gebouwd op een pentatonische toonladder — “Amazing Grace.” Het komt uit het Verenigd Koninkrijk waar de pentatonische toonladder veel gebruikt werd in volksliedjes, hymnes en zelfs rijmpjes.

Veel geliefde Amerikaanse volksliedjes en hymnes zijn gebaseerd op de pentatonische toonladder. Hier is een korte lijst: “When the Saints Go Marching In’, ‘How Firm a Foundation’, ‘How Can I Keep From Singing’, ‘Come Thou Fount of Every Blessing’, ‘My Shepherd will Supply My Needs’, ‘Zion’s Walls’, ‘Take Time to Be Holy’, ‘Camptown Races’, ‘Old Dan Tucker’ en ‘The Arkansas Traveler’.

De pentatonische toonladder is leuk om mee te improviseren. In een pentatonische toonladder — zijn er geen foute noten!

PARTNERS 

1. Amazing Grace – John Newton

2. Cotton Eyed Joe – Rednex

3. Swing Low Sweet Chariot

4. My Girl – The Temptations

5. Sunshine Of Your Love – Cream

6. Stairway To Heaven – Led Zeppelin*

7. Another Brick In The Wall, Pt. 2 – Pink Floyd

8. Auld Lang Syne – Robert Burns

9. Ring Around The Rosie

10. Old MacDonald Had A Farm

11. La Fille Aux Cheveux De Lin (The Girl With The Flaxen Hair) – Claude Debussy

12. Mother Goose – Maurice Ravel

13. Rain, Rain Go Away

14.“Honky Tonk Woman” The Rolling Stones — G major pentatonic.

15. “Wish You Were Here” Pink Floyd — G major pentatonic.

16. “Centerfold” The J. …

17. “Cannonball” Duane Eddy — G major pentatonic.