video
play-rounded-outline
HOUDING EN BASISTECHNIEK


INHOUD VIDEO

In de eerste video wordt aandacht besteed aan: houding, techniek, basisklanken en ritme.

HOUDING

  1. Met je sterke hand bespeel je de Taurom. Neem de drumstok tussen duim en wijsvinger op ca. 5 cm van het einde.
  2. Belangrijk is dat je je stok losjes vasthoudt. Daarnaast is het van belang om zoveel mogelijk ‘vanuit je pols’ te spelen. Dat houdt in dat je je handen en polsen draait om de stok naar het vel te brengen. Je tilt dus niet heel je arm op, omdat dit ten koste gaat van je snelheid.
  3. Met de steunhand ga je door het lederen riempje. Zorg dat het riempje op maat is gespannen zodat je vlot kan bewegen met de Taurom.
  4. Tijdens het spelen kantel je de Taurom lichtjes om de 2 basisklanken te bespelen.

TECHNIEK

  1. Sla afwisselend in het midden van het drumvel en op de rand van de taurom.
  2. Zorg ervoor dat de drumstok terugveert.
  3. Variëer in toonsterkte: speel afwisselend luid (forte) en zacht (piano)

      KLANKWOORDEN EN NOTATIE

Voor de 2 basisklanken zijn er volgende klankwoorden en symbolen:

1.  DOEM:  midden van het vel

2. TAK: rand van de buis

Doem
Tak

DE PRESENTATOR

Jo Zanders is percussionist, instrumentenbouwer en voor beiden grotendeels autodidact. Gepassioneerd door originele grooves, mobiele percussie en de straat als podium, ligt hij mee aan de basis van groepen als de Fanfakids, Fabotastix, VelotroniX, DROM en BRUiTAL.
Jo vond zijn eerste snaredrum op zolder bij zijn grootvader. Wat begon met het naspelen van de traditionele Limburgse schutterskorpsen, groeide uit tot zijn grote passie voor mobiele percussiegroepen.

Tijdens zijn studies Sociale en Culturele Antropologie aan de K.U.Leuven ontmoette hij Luc Mishalle en werd lid van Al Harmoniah. In 2000 richtte hij samen met Mishalle en Michael Weilacher de groep “Fanfarrah” op voor de eerste editie van de Brusselse Zinneke Parade. In het kielzog hiervan ontstonden de Fanfakids, een bonte groep jongeren die hun jeugdig enthousiasme omzetten in aanstekelijke ritmes.

In de Zinneke Parade van 2018 creëerde hij samen met theatermaker en scenograaf Vital Schraenen BRUiTAL. Deze opzwepende punkfanfare staat ondertussen op eigen benen en maakt menig straatfeest en festival binnen en buiten België onveilig.

video
play-rounded-outline
TRAILER BRUITAL

Naast MetX en het vroegere De Krijtkring (Saxafabra, Bagadski, VelotroniX, …) is hij actief in de folkscène met o.a. Göze, KV Express en Dazibao of speelt hij voor een jong publiek met Zannemie & De Bende. Je vindt hem ook vaak in zijn thuisbasis Leuven waar hij de bezieler is van De Batterij: een eenmansorganisatie waarbinnen verschillende percussieprojecten (DROM, LKMTiV, FabotastiX) en een instrumentenatelier onderdak vinden.

UITGELICHT : SPELEN OP DE RAND

 

Het spelen op de rand van het instrument gebeurt bij tal van slaginstrumenten. Een bekende toepassing bij de snaartrom zijn rimshots en rimclicks. Een rimshot is eigenlijk dat je stok het vel en je rand tegelijkertijd raakt.
De rimclick-techniek wordt in onderstaand beeldfragment toegelicht

video
play-rounded-outline

RIMCLICK-TECHNIEK

Je legt de achterkant van de stok op het vel en je houdt de stok vast terwijl ook je hand op het vel ligt. Vervolgens sla je met die stok, zonder hem van het vel te halen, op de rand van de trommel. Je hoort dan echt een klik en geen trommelklank.

Klank

Hoe je rimclick klinkt, is erg afhankelijk van je trommel, de spanrand en de stok die je gebruikt, maar je hebt altijd een ‘sweet spot’: de specifieke plek waar je je stok legt en de hoek waaronder je de spanrand raakt die samen de rimclick het beste laten klinken. Het is handig om een keer uit te zoeken wat die sweet spot is, en om dan met een stift om de achterkant van je stok op je vel te tekenen. Zo zie je als je rimclicks gaat spelen meteen wat de beste positie is voor je stok. Rimclicks hoor je vaak terug in reggae. In onderstaande video speelt ‘Karigan reggae drummer’ bijvoorbeeld veel rimclicks. Je ziet dat hij zijn stok andersom vasthoudt. Dit hoeft niet, maar kan toegepast worden om de rimclick wat meer kracht bij te zetten.

OVERZICHT VIDEOCLIPS