PUZZEL

Tijdens het spelen zijn de puzzelstukjes willekeurig verspreid over het puzzelveld en moeten ze terug naar hun oorspronkelijke plek. Dit doe je door de stukjes te verslepen (touch voor mobiel, muis voor desktop).

Het puzzelveld helpt je een beetje, want als je een stukje in de buurt van de juiste plek sleept, ‘klikt’ het puzzelstukje vast en kan het niet meer verplaatst worden. Eenmaal voltooid, wordt de volledige foto weer getoond en zullen de randen wat vervagen om je afbeelding in volle glorie te laten schitteren 🙂

Offline legpuzzelaars hebben vaak graag aparte ruimte voor hun stukjes buiten het puzzelraam. Dit kan helpen bij het groeperen van stukjes die bij elkaar horen.

Dit is hier ook voorhanden: een mooi en gezellig kader aan de zijkant zodat het gewone puzzelkader niet onoverzichtelijk wordt.

Deze 2 puzzels zijn afbeeldingen van PVC-dekzeil uit de zoo van Antwerpen en Planckendael. Transit bewerkt deze zeilen tot slagvel voor de Taurom, Regarom, Spektrom, Nexus en Myringa. Het gebruik van deze beelden zorgt voor originele instrumenten.

 

Er zijn een paar duidelijke verschillen tussen de draken uit het Oosten en de draken uit het Westen: Chinese draken spuwen geen vuur, ze hebben geen vleugels, maar kunnen vliegen met behulp van magie en ze kunnen van vorm en grootte veranderen. Deze draken zijn geen knorrige, gevaarlijke of hebberige schepsels. Ze zijn vrolijk, wijs, vriendelijk en hulpvaardig en dragen volgens sommigen een parel met magische eigenschappen in hun baard, de zogenaamde drakenparel. Draken zijn erg gastvrij en vrijgevig, maar dit wil niet zeggen dat het geen geduchte, mensverslindende tegenstander is voor vijanden en dieven.Een Chinese draak heeft een paard-/kameelachtige kop, hertenhorens en een baard. Zijn lenige lichaam is volledig bedekt met schubben en zijn vier poten hebben klauwen. Vaak houdt de draak een bol of parel vast, dit staat voor de donder. De draken kunnen onzichtbaar worden en klein als een rups of zo groot dat ze alles tussen hemel en aarde vullen.De draken worden geboren uit een ei, als waterslangen, en later evolueren ze tot echte draken.Een Chinese draak is de god van het water en iedere poel of put heeft zijn eigen draak. De opperste drakenkoning heeft zijn paleis op de bodem van de Oostelijke Oceaan en ze beschikken over magische vermogens. Draken kunnen zich in de gedaante van mens, vis of slang vertonen en ze roven soms jonge meisjes. Net als andere fabeldieren kunnen ze eerder bedwongen worden door een list dan door geweld.

HET VLINDEREFFECT

De vleugelslag van een vlinder in BraziliĂ« zou maanden later een orkaan in Texas kunnen veroorzaken. Met die bewering werd de Amerikaanse wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz in 1961 bekend. Een metafoor natuurlijk, want wetenschappelijk gezien kan het niet. Maar de theorie is interessant genoeg om eens toe te passen op ons dagelijks leven. Het ‘vlindereffect’ legt uit dat een kleine verandering of onregelmatigheid zich kan ontwikkelen tot groot effect. Vooral in zogenoemde ‘chaotische systemen’, zoals het weer, de beurs, Ăłf het dagelijks leven. Omdat er een gelijke vorm van onvoorspelbaarheid in die systemen zit, wordt de theorie gezien als een belangrijke ontdekking.

Een stukje geschiedenis

Legpuzzel (Engels: Jigsaw) een set gevarieerde, onregelmatig gevormde stukken die, wanneer ze goed in elkaar zijn gezet, een afbeelding of kaart vormen. De puzzel wordt zo genoemd omdat de afbeelding, oorspronkelijk op hout en later op karton, in stukken werd gezaagd met een decoupeerzaag (Jigsaw), die ingewikkelde lijnen en krommingen maakt. Legpuzzels kunnen zeer ingewikkeld zijn wat betreft het aantal stukjes en het aantal verschillende zaagsneden en het duurt dan ook vele uren om ze te voltooien.

De puzzels zijn in het 18e-eeuwse Engeland ontstaan als leermiddelen om aardrijkskunde te leren. Daarna volgden ontleedde afbeeldingen over onderwerpen als geschiedenis, alfabetten, plantkunde en dierkunde. Het gebruik van populaire plaatjes begon in de jaren 1860 en ’70, zowel in Groot-BrittanniĂ« als in de Verenigde Staten. De puzzels werden begin 1900 razend populair en beleefden tijdens de Grote Depressie van de jaren 1930 een opleving als goedkoop, herbruikbaar amusement. Een andere opleving begon na de Tweede Wereldoorlog, en sindsdien zijn legpuzzels een populair vermaak gebleven.

© 2024 Transit