Hear Here

DE INSTRUMENTEN DIE JE ZEKER MOET HEBBEN GEHOORD

Er is sprake van upcycling wanneer oude en ‘onbruikbare’ materialen worden omgetoverd tot iets wat weer waardevol is en vaak zelfs mooier dan voorheen. Het ‘afval’ zou normaal gesproken bij het grof vuil worden gezet, maar krijgt nu een nieuwe functie met een hogere duurzaamheid. Het bespaart je geld en het spaart het milieu.

In het jaar 2018 zijn we gestart met de vervaardiging van de instrumenten. 15 prototypes van instrumenten zijn ontwikkeld uit diverse materialen: kunststof, staal en aluminium, hout, rubber, textiel, leder,… We streven ernaar om aan de slag te gaan met materialen die voobestemd zijn om op de afvalberg te belanden of te worden gerecycleerd. Herbestemming is de boodschap! Bij de realisatie van de prototypes stellen we ons voortdurend vragen mbt haalbaarheid en de eerlijke boodschap die van het project uitgaat. Dit is de grootste uitdaging waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. De voortdurende zoektocht naar bruikbare materialen, de concrete verwerking en  afstemming naar het uiteindelijke resultaat maakt dit project heel intensief en heel waardevol. De lat wordt heel hoog gelegd naar het eindresultaat: creatie van kwalitatieve muziekinstrumenten. Instrumenten die de nodige klankkwaliteiten beschikken om op een zinvolle manier te onderzoeken, bespelen en beluisteren. Elk instrument heeft de nodige klankkwaliteiten om er op een verdiepende manier mee aan de slag te gaan.

Taurom4

1

ALLE LEDEMATEN IN BEWEGING

Klein en handig instrument waarbij het mogelijk is te bewegen. Diverse klankmogelijkheden door gebruik van vingerbuisjes, rasp en vel uit kunststof.

2

DONDERSLAGEN BIJ HELDERE HEMEL

De Myringa is de grote broer van de upcycle-instrumenten. Hij voert altijd het hoogste woord. O wee als hij kwaad wordt en van zich laat horen.

3

HOUT EN STAAL

Het kleinste instrument van het instrumentarium zorgt voor samenhang en drive. In een groter formaat leent het instrument zich voor klankmeditaties

4

VERBIND MET JE EIGEN RITME

Het ritme van de regarom is als de hartslag van je leven, brengt je tot rust en kan je in een meditatieve toestand of trance brengen.

Meer info

Het mag duidelijk zijn dat het positieve impact heeft op het milieu. Wanneer je upcycled, haal je ‘afval’ uit de vuilnisstroom van de wereld. Het enige wat je nodig hebt, is creativiteit en de nodige inspiratie. Als je eenmaal hebt ontdekt en ervaren wat upcycling nou eigenlijk inhoudt, dan zijn de mogelijkheden oneindig! Afval bestaat niet!

5

IN HOGERE SFEREN

De harmonische boventonen van de gastong brengen je aan het dromen. De meditatieve klanken brengen je aan het dromen en zorgen voor rust en ontspanning.
ALIQUOT

6

EIGENWIJS IS OOK WIJS

Metaalachtige klanken van de nexus. Deze kleine trom klinkt namelijk scherper, feller en ‘eigenwijzer’ dan zijn grotere broers.
De term upcycling is nog niet zo heel lang bekend, maar het concept bestaat al langer. Vroeger, toen mensen het financieel niet zo breed hadden, werden mensen gedwongen om creatief te zijn. Ze hergebruikten bijna alles, om zo de kosten van het dagelijkse leven te verminderen/beperken. Upcycling wordt steeds populairder onder creatievelingen over de hele wereld!

7

HELDERE KRISTALLEN

Aluminiumbuisjes  in een pentatonische stemming vormen het ideale decor voor sprookjesachtige vertellingen.

Meer info

Schermopname-168-e1584279203726-1024x660

Materiaal uit kunststof, PVC-dekzeil met opvallende designs, tientallen gasflessen, aluminiumbuizen uit alle lengtes en diktes, hout van paletten, rubberen binnenbanden, PVC-buizen uit alle mogelijk diktes en lengtes, textiel… Een eerste uitdaging is om deze materialen zorgvuldig te onderzoeken waarbij diverse criteria meespelen.
1. specifieke eigenschappen van het materiaal: grootte, lengte, gewicht,
2. kwaliteit: degelijkheid van de materialen
2. veiligheid: geen schadelijke stoffen bij verwerking
3. kwantiteit: in welke mate zijn de materialen frekwent aanwezig bij toeleveringsbedrijven om voldoende instrumenten te kunnen bouwen

Op basis van deze criteria worden weloverwogen keuzes gemaakt om met bepaalde materialen aan de slag te gaan. Voor de verwerking tot muziekinstrumenten hebben we Europese richtlijnen gevolgd mbt fysische en mechanische eigenschappen en hygiëne. Hierbij willen we waarborgen dat de instrumenten die wij assembleren onder normale en redelijkerwijs te voorziene gebruiksomstandigheden geen gevaar vormen voor de veiligheid en de gezondheid van kinderen, jongeren en begeleiders. Deze richtlijnen vind je hier.

Om kinderen te beschermen tegen beschadiging van het gehoor door de muziekinstrumenten worden strengere normen vastgelegd ter beperking van de maximumvolumes voor zowel impulsgeluid als continu geluid dat zulk speelgoed produceert. Jongeren, kinderen en begeleiders worden op een degelijke manier vooraf geïnformeerd.

Aangezien we kwalitatieve muziekinstrumenten wensen te ontwikkelen, die dus niet als speelgoed kunnen worden beschouwd, zijn bedoeld om te worden gebruikt bij het daadwerkelijk uitvoeren van muziek. De instrumenten zijn ontworpen voor een goed geluid en muzikale kwaliteit.

Volgende Europese richtlijnen hebben we hier in acht genomen:
– het doel van het product: muziek maken of geluiden uitzenden of bieden ritmische begeleiding in een bepaald tempo, of gewoon om lawaai te maken;
– de kenmerken van het product: ontwerp en materialen gekozen om het geluid te verbeteren kwaliteit, detailniveau, afmetingen;
– de documenten die het product vergezellen: de aanwezigheid van elementen van muziektheorie, technische tips, diagrammen en gedrukte muziek;
– de plaats van verkoop:  gespecialiseerde winkels
– het publiek waarop het product is gericht: realistische presentatie + decoratie
– de verkoopprijs.

Deze Europese richtlijnen vind je hier terug.

8

ZWEVEND DOOR HET LUCHTRUIM
De alufoon is een instrument waarbij de buisjes met de hand, met metalen of met houten hamertjes worden bespeeld.

Meer info

9

KLANKEN OPENEN, KLEUREN EN PRIKKELEN
De handtroms van de spectrum hebben de mogelijkheid om spreektoon, -ritme te imiteren.

Meer info

10

LOS VAN HET ZICHTBARE

 

© 2024 Transit