BOEM
                    Paukeslag

  daar ligt alles                               PLAT

  0——————–O
weer razen violen celli bassen koperen triangel
trommels   PAUKEN
razen    rennen    razen    rennen    razen    rennen

STOP !
drama  in volle slag hoeren slangen werpen zich
op eerlike mannen
het gezin wankelt

de fabriek wankelt
de      eer      wankelt       ligt      er
alle        begrippen         VALLEN

H A L T!

Een spectrum bestaat uit kleine handtrommels die meestal per twee  (of per drie)aan elkaar hangen en samen bespeeld worden.

De klank van de spectrums wordt beïnvloed door veel factoren. De meest belangrijke elementen die de klank bepalen zijn:

  • de spanning van het vel
  • de manier van spelen

De eerste actor is de spanning van het vel. Hoe strakker het vel is gespannen, hoe hoger de spectrum  klinkt. Daarnaast geldt hoe kleiner de diameter van het vel, hoe hoger het geluid van de spectrum. De spectrums  worden altijd op elkaar afgestemd.

Daarnaast wordt de klank bepaald door de manier van spelen. Zo kunnen spectrums worden bespeeld met stokken, maar meestal worden ze met de hand bespeeld. Daarbij geldt dat een vlakke handslag anders klinkt dan een iets gebogen handslag. Verder kan de spectrums  bespeeld worden met de hele hand, de handpalm of alleen met de vingertoppen. Tot slot is de plaats waar je op de spectrums slaat bepalend voor het geluid. Speel je de spectrums op de rand van het vel, dan geeft dat een hogere en fellere klank dan wanneer je de spectrums in het midden van het vel bespeeld.

Het instrument wordt bespeeld met stokken, handen of vingers. Een harnas of draagriem zorgt voor de vlotte hanteerbaarheid.

2 cilindertrommen van 12,5 cm en 16 cm zijn aan elkaar bevestigd en worden voor het lichaam bevestigd met een riem of harnas. De aluminiumbuisjes zorgen voor een aparte stemming.

Het instrument dankt haar naam aan het feit dat het een breed spectrum van klanken beslaat: de combinatie van trommels draagt ertoe bij dat we vrij lage- en hoge tonen kunnen produceren. Verdere verwijst spectrum naar speakdrum; spreektrom.  De spectrum is een soort drum die, door het ritme en de toonhoogte van woorden in talen te imiteren, kan worden gebruikt als communicatiemiddel.

DUBBELTROMS IN ANDERE CULTUREN

 

De spectrum kan worden gebruikt in diverse formules:

-muziekworkshops in combinatie met andere instrumenten.

                 -soulcycle
                 -upcycledance
                 -soundtrack
                 -drumcircle

Tarieven en reserveringen voor aanschaf, bouw en workshops vind je hier.