Tijdens het toonmoment gaan we aan de slag met upcycle-instrumenten. Deze instrumenten zijn ontwikkeld uit diverse materialen: kunststof, staal en aluminium, hout, rubber, textiel, leder,… We streven ernaar om aan de slag te gaan met materialen die voorbestemd zijn om op de afvalberg te belanden of te worden gerecycleerd. Herbestemming is de boodschap! Bij de realisatie van de prototypes stellen we ons voortdurend vragen mbt haalbaarheid en de eerlijke boodschap die van het project uitgaat. Dit is de grootste uitdaging waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. De voortdurende zoektocht naar bruikbare materialen, de concrete verwerking en  afstemming naar het uiteindelijke resultaat maakt dit project heel intensief en heel waardevol. De lat wordt heel hoog gelegd naar het eindresultaat: creatie van kwalitatieve muziekinstrumenten. Instrumenten die de nodige klankkwaliteiten beschikken om op een zinvolle manier te onderzoeken, bespelen en beluisteren. Elk instrument heeft de nodige klankkwaliteiten om er op een verdiepende manier mee aan de slag te gaan.

De instrumenten worden bespeeld door studenten van HOGent (afdeling muziek) en leerlingen van Anders Leren.

Jo Zanders is percussionist, instrumentenbouwer en voor beiden grotendeels autodidact. Gepassioneerd door originele grooves, mobiele percussie en de straat als podium, ligt hij mee aan de basis van groepen als de Fanfakids, VelotroniX, DROM en BRUiTAL.

Jo vond zijn eerste snaredrum op zolder bij zijn grootvader. Wat begon met het naspelen van de traditionele Limburgse schutterskorpsen, groeide uit tot zijn grote passie voor mobiele percussiegroepen.

 

Tijdens zijn studies Sociale en Culturele Antropologie aan de K.U.Leuven ontmoette hij Luc Mishalle en werd lid van Al Harmoniah. In 2000 richtte hij samen met Mishalle en Michael Weilacher de groep “Fanfarrah” op voor de eerste editie van de Brusselse Zinneke Parade. In het kielzog hiervan ontstonden de Fanfakids, een bonte groep jongeren die hun jeugdig enthousiasme omzetten in aanstekelijke ritmes.


In de Zinneke Parade van 2018 creëerde hij samen met theatermaker en scenograaf Vital Schraenen BRUiTAL. Deze opzwepende punkfanfare staat ondertussen op eigen benen en maakt menig straatfeest en festival binnen en buiten België onveilig.