INHOUD VIDEO
In de eerste video wordt aandacht besteed aan: houding, techniek, basisklanken en ritme.
HOUDING
-
- Zoek een (metalen) ring met een gepaste diameter en schuif deze over de middelvinger.
- Ga je met de hand door het lederen handvat en zorg ervoor dat je de steun hebt. Indien gewenst, span je het lederen riempje harder aan.
- Schuif de ring op de gewenste plaats van de vinger zodat je een korte, droge klank hoort.
TECHNIEK
-
- Sla afwisselend in het midden van het drumvel en met de ring op de cilnder of ketel van de Taurom
- Zorg dat de klanken elkaar op een regelmatige basis afwisselen.
- Combineer een derde klank (rand van het instrument).
- Drijf langzaam het tempo op.
KLANKWOORDEN EN NOTATIE
Voor de basisklanken zijn er volgende klankwoorden en symbolen:
1. EN: ring op de zijkant van de taurom
BRENG MEER SWING IN JE RITMES!
Als uitbreiding van het gebruik van de ring raden we aan om een vingershaker te maken.Met deze vingershaker creëert uw extra ritme tijdens het bespelen van de TAUROM.
De vingershaker is ontworpen om gemakkelijk aan de vingers van een TAUROMspeler te worden bevestigd door middel van elastische linten. Ritmische patronen kunnen worden gecreëerd door simpelweg de vingers op en neer in de lucht te bewegen.
BENODIGDHEDEN
-plastic omhulsel van bv. surprise ei
-kraaltjes
-elastic
-doorschijnende plakband
Vooraf worden in het plastic omhulsel 2 gaatjes gemaakt waar de elastic wordt bevestigd. Vul het omhulsel met kraaltjes en kleef het omhulsel dicht.
Ga eerst met je hand door het lederen handvat. Doe dan de shaker om uw vinger.
Uw doet de shaker om uw vinger en het ritme gaat mee op de maat van uw spel.
De kraaltjes in plastic voorwerp zorgen voor een plezierige aanvulling bij het bespelen van de TAUROM. De vingershaker kan je ook gebruiken bij het bespelen van ukulele, gitaar, cajon, bongo’s,….
UITGELICHT : RITME RING
Rond één of meerdere vingers ring plaatsen ken vele toepassingen bij instrumenten: denken we aan de tongdrum. Kalebas is een verzamelnaam voor soortgelijke gewassen, zoals bijvoorbeeld pompoen en courgette. De kalebas is in West-Afrika heel populair omwille van zijn multifunctioneel gebruik. De schil heeft in gedroogde toestand een vrij harde schaal. Dit zorgt ervoor dat de uitgeholde vrucht gebruikt kan worden als object of als traditioneel muziekinstrument. De schaal vormt namelijk een uitstekende klankkast.
Muziek maken is door de tijd heen geëvolueerd door te experimenteren met diverse natuurlijke materialen en muzikaal inzicht en ideeën. Hierbij werden wij als mensen ons steeds meer en meer bewust van klanken en taal die wij konden voortbrengen in de vorm van muziek.
MUZIEK BIJ DE FULA
De Fulani zijn een zeer grote, overwegend islamitische bevolkingsgroep die in gemeenschappen verspreid over Afrika ten zuiden van de Sahara leeft, met de grootste concentratie in het huidige Nigeria. Ondanks de onderlinge afstanden en de invloeden van hun diverse plaatselijke omstandigheden delen de Fulani een aantal gebruiken, met nauwe overeenkomsten in taal, ambachten en muziek. de rol van muziek in de Fulani-samenleving er een van kunst waarvan het voornaamste doel is plezier te verschaffen en voor vermaak te zorgen. De muziekinstrumenten verschillen enigszins per regio, maar ze zijn altijd draagbaar; de Fulani zijn nomadisch. Een gierststengel fluit en een kalebas is de meest voorkomende instrumentale combinatie in hun muziek.
Baba Sissoko, geboren in Bamako (Mali), Hij stamt uit een grote en oude dynastie van griots uit Mali: in de Malinese traditie zijn griots aangesteld om harten en zielen tot rust te brengen, door middel van muziek.
OVERZICHT VIDEOCLIPS