video
play-rounded-outline
HOUDING EN BASISTECHNIEK


INHOUD VIDEO

In de eerste video wordt aandacht besteed aan: houding, techniek, basisklanken en ritme.

HOUDING

    1. Met je sterke hand bespeel je de Taurom. Neem de drumstok tussen duim en wijsvinger op ca. 5 cm van het einde.
    2. Belangrijk is dat je je stok losjes vasthoudt. Daarnaast is het van belang om zoveel mogelijk ‘vanuit je pols’ te spelen. Dat houdt in dat je je handen en polsen draait om de stok naar het vel te brengen. Je tilt dus niet heel je arm op, omdat dit ten koste gaat van je snelheid.
    3. Met de steunhand ga je door het lederen riempje. Zorg dat het riempje op maat is gespannen zodat je vlot kan bewegen met de Taurom.
    4. Tijdens het spelen kantel je de Taurom lichtjes om de 2 basisklanken te bespelen.

TECHNIEK

    1. Sla afwisselend in het midden van het drumvel en op de rand van de taurom.
    2. Zorg ervoor dat de drumstok terugveert.
    3. Variëer in toonsterkte: speel afwisselend luid (forte) en zacht (piano)

      KLANKWOORDEN EN NOTATIE

Voor de 2 basisklanken zijn er volgende klankwoorden en symbolen:

1.  DOEM:  midden van het vel

2. TAK: rand van de buis

Doem
Tak

PLAYING FOR CHANGE

Playing For Change is een multimediaal muziekproject met muzikanten en zangers uit de hele wereld, dat in 2002 mede is opgericht door de Amerikaanse Grammy-winnaar muziekproducent/engineer en filmregisseur Mark Johnson en filmproducent/filantroop Whitney Kroenke. Playing For Change heeft in 2007 ook een aparte non-profit organisatie opgericht, de Playing For Change Foundation, die muziek- en kunstscholen bouwt voor kinderen over de hele wereld.

Oorsprong

Reizend over de wereld met een klein film- en opnameteam, ontwikkelden de producers Johnson en Enzo Buono een mobiele opnamestudio (oorspronkelijk aangedreven door batterijen van golfkarretjes) om muzikanten live in de openlucht op te nemen en te filmen, en geleidelijk aan alle afzonderlijke artiesten te bewerken, alles samenvoegend tot één optreden terwijl PFC van artiest naar artiest, land naar land reisde. Beginnend met een in de studio gemaakte demo in de juiste toonsoort en tempo, “zouden we [het nummer] deconstrueren” terwijl elke opgenomen muzikant of zanger met een koptelefoon kon luisteren naar wat er voor hem of haar was opgenomen, en hetzelfde nummer kon spelen, waarbij hij of zij in de mix zijn of haar eigen stijl toevoegde.
Meer dan 150 – meestal straatmuzikanten – uit 25 landen hebben hun talenten gebundeld om een wereldwijd fenomeen te creëren met miljoenen volgelingen over de hele wereld.

video
play-rounded-outline
PLAYING FOR CHANGE

RITMES IN DE MAAT VAN VIER

Met de 2 basisklanken kan je reeds talrijke ritmes spelen en nodige variaties spelen. Hieronder staan mogelijke ritmes weergegeven. Deze ritmes komen voor tijdens de play-along versie. Uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Experimenteer, zoek variaties op de bestaande ritmes, …

Doem1
Tak

UITGELICHT : SPELEN OP DE RAND

 

Het spelen op de rand van het instrument gebeurt bij tal van slaginstrumenten. Een bekende toepassing bij de snaartrom zijn rimshots en rimclicks. Een rimshot is eigenlijk dat je stok het vel en je rand tegelijkertijd raakt.
De rimclick-techniek wordt in onderstaand beeldfragment toegelicht

video
play-rounded-outline
play-rounded-outline
Basisklanken en beweging

Kool & The Gang

De tienerbroers Robert en Ronald Bell begonnen in 1964 met een aantal vrienden de groep de Jazziacs. Eind jaren 60 werd er meer en meer funk en soul gespeeld en veranderde de groepsnaam in Kool & The Gang.
Toen Robert en Ronald Bell verhuisden van Ohio naar New Jersey, was het gebruikelijk om een bijnaam te hebben om zich te kunnen integreren in de straatbendes. Robert vond ‘Cool‘ wel een toffe bijnaam die bij hem paste. Daarna werd deze vervangen door ‘Kool‘.

Celebration

De wereld leerde ‘Kool & The Gang‘ goed kennen met de hit ‘Celebration‘ uit 1980. Ronald Bell vond voor dit liedje inspiratie in de Koran toen hij de passage las waar God Adam schiep en de engelen hiervoor vol lof zongen. Het duurde niet lang of de tekst ‘Everyone around the world, come on, celebration‘ rolde uit zijn pen. ‘Celebration‘ is nog steeds populair tijdens fuiven, trouwfeesten en sportwedstrijden.

OVERZICHT VIDEOCLIPS

Hide picture