DE TAUROM

Taurus, juist ten noordwesten van Orion, is een opvallend noordelijk sterrenbeeld met twee van de grootste sterrenhopen die we kunnen zien: Hyaden en Plejaden. Vanaf de tijd van de Chaldeeën, een 5000 jaar geleden, is dit sterrenbeeld gezien als een stier.

De Taurom is een cilindertrom van ca. 30 cm hoogte en een diameter van 110 mm of 125 mm. De naam Taurom verwijst naar het leder welke aanvankelijk gebruikt werd als slagvel. Momenteel wordt PVC-dekzeil gebruikt. Dit vel wordt opgespannen door een nylonkoord en aluminiumbuisjes. De drumstok is vervaardigd van glasvezel en heeft een lengte van ca. 25 cm. De Taurom wordt bespeeld met de sterke hand. De steunhand gaat door het lederen riempje. Met de vingers van de linkerhand kan een unieke klank worden geproduceerd.

De belangrijkste groep instrumenten waar een vel de klankbron is, zijn de cilindertrommen.

Deze instrumenten behoren, naar alle waarschijnlijkheid, ook tot de oudste van alle instrumenten. In de kunst zijn bewijzen gevonden, waaruit blijkt, dat trommen minstens 4000 jaar geleden reeds bestonden in Mesopotamië en Egypte.
Cilindertrommen waren vroeger belangrijk voor het geven van signalen bij veldslagen en zijn tevens populair voor het begeleiden van zang en dans.
Sedert de 18e eeuw zijn trommen ook in Westerse orkesten opgenomen.

  1. Het lederen riempje zorgt voor een eenvoudige hanteerbaarheid van de Taurom en laat toe om bepaalde bewegingen uit te voeren.Via een vleugelmoer is de lengte instelbaar zodat ze op maat kan worden voorzien

 2. Voor de drumstok is een hulsbuisje voorien.  De buitenzijde van het hulsbuisje is over de hele lengte voorzien van dwarsuithollingen. Door met het stokje hierover in verschillende snelheden te bewegen ontstaat een raspend geluid. 

Stieren worden sinds de oude tijden vereerd als een symbool van kracht en vruchtbaarheid, en ze komen voor in talloze mythen. De oude Egyptenaren vereerden Apis, de Stier van Memphis, een echte stier die als een incarnatie van Osiris werd beschouwd. De Israëlieten vereerden het Gouden Kalf. Gevleugelde stieren stonden gebeeldhouwd bij de poorten van de Assyrische paleizen.

DE CILINDERTROM IN ANDERE CULTUREN

© 2023 Transit