PVC-BUIS BEWERKEN

Tal van hedendaagse kunstenaars maken gebruik van PVC.  Een bekende naam is Kang Duck Born uit Korea. Kang staat bekend om zijn PVC-sculpturen die eruit zien alsof ze in beweging zijn en figuren creëren die voortdurend in actie lijken te zijn met meerdere kleuren die samen een uniek wazig effect creëren.
Je Taurom personaliseren,  hoort tot de mogelijkheden.  Aangezien de buis heel stevig is van structuur leent het zich uitstekend om te boren, te zagen, te raspen, en van tal uitsnijdingen te voorzien, te graveren. PVC heeft de ideale eigenschappen om te worden verlijmd en te worden beschilderd.  Een aantal technieken worden hieronder beschreven. Uiteraard zijn er tal van andere inspirerende voorbeelden voorhanden.

GRAVEREN VAN PVC-BUIS

TRANSIT heeft een uniek apparaat ontwikkeld om te graveren in PVC-buizen. Dit apparaat is een opzetstuk op de multitool. Een PVC-buis -met een lengte van ca. 15 cm  met een diameter van 110/125 mm is ongeveer voor een derde doorgezaagd.  Centraal is  een opening voorzien van ca. 50 mm. waarop een PVC-buis met eenzelfde diameter is gelijmd. Aan één zijde is er een grote opening (kijkfunctie) voorzien. Over deze buis wordt een buis geplaatst met ongeveer dezelfde diameter meet instelmogelijkheden: de hoogte van de  buis kan worden aangepast en door 2 vleugelmoeren worden vastgezet. Aan de bovenzijde is een opening waar de multitool kan worden bevestigd.  

Werkwijze: een tekening wordt vooraf in potlood aangebracht op de PVC-buis. De multitool is voorzien van een frees. De lijnen van de tekening kunnen perfect worden gevolgd door het opzetstuk te veschuiven. Diepte van het graveren kan worden aangepast door de hoogte van het opzetstuk te wijzigen dmv de vleugelmoeren.

PVC-BUIS EN HOUTSTRUCTUUR

 

Gereedschap: rasp. 
Een rasp is een grofgetande vijl die wordt gebruikt om een teveel aan hout te verwijderen of een speciale vorm aan het hout te geven. 

 

1. Met een rasp worden er groeven in de PVC-getrokken.
2. De buis wordt ontbraamd en licht geschuurd.
3. Donkerbruine verf wordt aangebracht op de buis
4. Indien gewenst worden donkerbruine stippen aangebracht die verwijzen naar de knopen in het hout

BESCHILDEREN VAN PVC-BUIS

Omdat PVC een ondoordringbaar en glad oppervlak heeft is coating van PVC niet eenvoudig, maar op zich niet onmogelijk. Om een materiaal aan pvc te laten hechten is enige voorbereiding nodig:

1. ontvetten
2. het licht opschuren van de pvc is er een primer nodig. Deze primer is in staat om op een gladde ondergrond als pvc te kunnen hechten.
3. afwerken met acrylverf met een kleurpigment 

KANG DUCK BORN

Kang Duk Bong, geboren in 1979 in Zuid-Korea, studeerde af aan de afdeling beeldhouwkunst van de Universiteit van Seoel, Zuid-Korea. Kang staat bekend om zijn beelden die eruit zien alsof ze in beweging zijn.
Hij maakt in zijn sculpturen gebruik van PVC-buizen die bedekt zijn met een dikke schelp urethaanverf, elke pijp wordt in een andere tint geschilderd om een buitengewoon effect te bewerkstelligen. Het proces zorgt voor een ongelofelijke beweging, figuren die wazig lijken en voortdurend in beweging zijn met meerdere kleuren, waardoor een uniek wazig effect ontstaat. Kang wil in zijn kunst omgaan met menselijke relaties en communicatie. Volgens Kang prikkelen gaten de nieuwsgierigheid in mensen omdat men zich, ongeacht leeftijd of geslacht, altijd afvraagt wat er aan de andere kant van de mens is. Hij vindt dat we net zo nieuwsgierig moeten zijn naar wat een ander denkt. Volgens hem is door de opkomst van sociale netwerken de hoeveelheid concrete en oprechte persoonlijke gesprekken afgenomen. De gaten vertegenwoordigen ook de leegte in onszelf die we hulpeloos proberen op te vullen.

 

© 2023 Transit