De Myringa

De Myringa of trommelvlies is een membraan in het oor van zoogdieren, waaronder de mens, waarmee het oor geluid opvangt en doorgeeft aan de gehoorbeentjes. Het trommelvlies bevindt zich aan het einde van de gehoorgang en vormt de overgang tussen het uitwendige oor en het middenoor.

Een myringa is een cylindertrom met een gedefinieerde toonhoogte. Op een PVC-buis (doorsnede 50 tot 80 cm) is een vel gespannen.  Door met een mallet op het vel te slaan klinkt een bepaalde toon. De toonhoogte is afhankelijk van de spanning van het vel en de plaats waarop het vel geraakt wordt. De grootte van de eronder liggende resonantieruimte bepaalt in welk toonbereik de myringa gebruikt kan worden. De klankkleur is sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal van de kop van de stok (kurk, rubber , vilt) en van de plaats waar het vel geraakt wordt, en – in veel mindere mate – de constructie van de myringa.
Stemmen: de eigenfrequenties van een vel gedragen zich veel minder eenvoudig dan bijvoorbeeld die van een vioolsnaar. ze verhouden zich volgens een van de Chladni-patronen. (verdere uitleg vind je hieronder).

De dovemanstrom of myringa dankt haar naam aan de lage trillingen die een geweldige impact hebben op het trommelvlies. Lage tonen hebben een lagere frequentie dan hoge tonen. Materialen die het geluid onderweg tegenkomt zijn eerder geneigd mee te trillen met lage tonen, denk maar aan de bastonen op muziekfestivals.

  1. De myringa heeft een diameter van ca. 90 cm en is ca. 100 cm hoog. Het slagvel is versterkt met een polyesterdraad om het doorscheuren te voorkomen.

2. Het slagvel wordt op een ambachtelijke manier aangespannen dmv nylonkoord. Metalen spanbuisjes zorgen ervoor dat het vel kan worden gestemd.

3. Uit de pvc buizen met een dikte van 2 cm zijn openingen gezaagd waardoor de trillingen en geluiden kunnen ontsnappen. Op die manier krijgen we we tevens 3 stevige poten die voor de nodige stabiliteit zorgen.

Chladni-patronen zijn patronen die ontstaan als een oppervlak dat met heel fijn en licht poeder bestrooid is in trilling wordt gebracht. Op de plekken waar het oppervlak niet beweegt (een knoop) verzamelt zich poeder; waar het oppervlak wel beweegt (een buik) trilt het poeder weg naar de knooplijnen.

DE DOVEMANSTROM IN ANDERE CULTUREN

Concreet

De myringa kan worden gebruikt in diverse formules:

-muziekworkshops in combinatie met andere instrumenten.

                 -soulcycle
                 -upcycledance
                 -soundtrack
                 -drumcircle

-muziekworkshop met enkel myringa’s: Heartbeat

Tarieven en reserveringen voor aanschaf, bouw en workshops vind je hier.

 

If you’re deaf, dumb, and blind to what’s happening in the world, you’re under no obligation to do anything. But if you know what’s happening and you don’t do anything but sit on your ass, then you’re nothing but a punk. 

Assata Shakur

assata-Shakur