BESCHRIJVING ACTIVITEIT

Muziek is nooit uitgevonden of ontdekt, maar iets ingeboren in ons allemaal. Het is dan ook geen verrassing dat geluidsheling al eeuwenlang wordt gebruikt als therapie om veel kwalen te genezen.

We gebruiken muziek voor amusement, expressie, viering, ceremonie, vrije tijd en communicatie. Of we nu muzikaal geneigd zijn of niet, het is het enige dat mensen uit alle culturen, geloofsovertuigingen en uithoeken van de aarde echt verbindt.

We spelen muziek op onze bruiloften om liefde te vieren, en bij begrafenissen om afscheid te nemen. We luisteren als we ons vervelen en dansen erop als we plezier willen hebben. En we zingen lof en aanbidden daarmee onze goden.

Maar het belangrijkste is dat we muziek gebruiken voor genezing.

Het kan worden beschouwd als new age wellness, maar genezing van geluid is nauwelijks een nieuwe vorm van therapie. De oude Grieken gebruikten muziek om psychische stoornissen te genezen en door de geschiedenis heen is geluid gebruikt om mensen te helpen sneller te werken, het moreel te beïnvloeden en te stimuleren. Velen geloven ook dat geluid het lichaam kan genezen. Dat komt omdat mensen een natuurlijk instinct hebben voor geluidstherapie. Bedenk eens hoe een favoriet nummer je humeur kan verbeteren.

Natuurlijk kan geluidsheling tegenwoordig veel verschillende vormen aannemen. Vanwege hoe intuïtief ze zijn, zijn muziek en stem nog steeds erg populair. Veel beoefenaars gebruiken echter liever instrumenten zoals stemvorken en gongs. Dat komt omdat deze sneller kunnen werken om een genezend effect te bereiken. Hier is een basisgids voor het genezen van geluid.

Geluidsgenezing synchroniseert hersengolven om diepe staat van ontspanning te bereiken, waardoor de normale trillingsfrequenties van de cellen in ons lichaam worden hersteld.

 

Tijdens deze initiatiesessie maken we gebruik van 4-tal instrumenten: de gastong, regarom, de padshaker en de stem.

 

 1. Gastong: Als instrument is dit apparaat om bepaalde redenen opgevallen. De liefhebbers van coole achtergrondmuziek kunnen de steelpan en vooral de meditatiepan die een pentatonische toonladder heeft gebruiken. De pentatonische toonladder bestaat uit vijf noten die erg cool zijn en gunstig voor het afspelen van achtergrondmuziek in gecontroleerde omgevingen die niet veel lawaai hebben. In eenvoudige termen is het verstandig om te begrijpen dat er verschillende ontwerpen van dit instrument zijn, afhankelijk van de aard van de schaal die je wilt bespelen. Je kunt zelfs méér dan een instrument van de verschillende schalen kopen om een ​​verscheidenheid van verschillende types van muzikale ervaringen te krijgen.De gastong is gestemd op 432 Hertz

  432Hz of 440Hz

  Alles bestaat uit trilling. In muziek en klank kun je deze trilling horen. De hoeveelheid trillingen per seconden (frequentie) bepaalt de hoogte van de toon. Geluid en muziek kun je horen binnen een bepaalde toonhoogte (frequentiebereik). Ook je lichaam en energie-systeem resoneert op een bepaalde frequentie.

  Alles om ons heen in het Universum heeft een trilling met een frequentie en daarbij behorende boventonen. Hier zijn hele wetenschappelijke verhalen over geschreven waar ik nu even niet op in ga.

  Muziekinstrumenten worden gestemd op een bepaalde frequentie, de stemtoon genoemd (ook wel de kamertoon). Als al die instrumenten gestemd zouden zijn op verschillende basisfrequenties, zou alles vals klinken. Daarom is in 1858 besloten 1 basisstemming te kiezen. Op dat moment werd na vele malen overleg gekozen voor 440hz. Er waren een aantal redenen hiervoor:

  • De violen in een symfonieorkest waren beter hoorbaar (luider) achter in de zaal als ze in deze stemming stonden afgesteld.
  • De frequentie van een bepaalde blaasinstrumenten en pijporgels die lucht blazen bij een temperatuur van 20°C is meestal ongeveer 440hz.
  • Het zou een gemiddelde frequentie zijn die lag tussen de stemmingen die in verschillende landen gebruikt werd.

  Later probeerde landen als Frankrijk en Oostenrijk hier nog verandering in te krijgen maar dit is niet meer gelukt en in 1953 is in London de stemtoonhoogte van A4 = 440hz internationaal vastgesteld en ISO 16-standaard geworden voor alle instrumenten. In hedendaagse pianoconcerten wordt de vleugel zelfs op 442hz of hoger gestemd. We gaan steeds hoger.

  Als we even terug gaan in de tijd: Stradivarius bouwde de beste violen allertijden waarvan sommige nu nog miljoenen waard zijn en hij stemde deze violen standaard op 432hz. Waarom? omdat ze dan veel warmer klonken. Deze stemming van 432hz was in zijn tijd veel gebruikelijker. Ook in nog vroegere tijden zoals de oude Grieken en Egyptenaren waren de instrumenten meestal op 432hz gestemd. Welke oorspong heeft die stemming van 432hz dan eigenlijk?

  Waarom 432hz i.p.v. 440hz?

  Waarom is het stemmen op 432hz veel natuurlijker dan op 440hz? Mijn geïnterpreteerde en samengevatte theorie:

  De aarde draait om de zon in een jaar. Als je dit zou berekenen met trillingen per seconden, dan zou je een heeeele lage toon krijgen. Deze toon of trilling is absoluut niet hoorbaar met onze oren. Deze frequentie wordt ook wel Ohm genoemd. Daarom word gezegd dat Ohm de klank is die vanuit de oerknal is ontstaan of de oorsprong is van de oerknal, maar dat zijn slechts religieuze gedachten. Als je deze toon goed hoorbaar wil maken kun je hem steeds met een octaaf verhogen (Een octaaf is een verdubbeling van de klank (7 tonen hoger op de piano in een normale toonladder)). Als je dit 32x doet, dus 32 octaven hoger, dan krijg je de toon 136.10 hz. Dit is een lage C# op de piano.

  Deze toon komt ook overeen met de frequentie van je hartchakra (energiebaan rondom je hart).
  Als je vanuit die C# verder gaat rekenen dan kom je uit op de A4=432.10Hz. Kortom: 432Hz is afgeleid van de Universele klank van de jaaromwenteling van de aarde om de zon. Dit is dus veel natuurlijker en logischer dan 440hz. Daarom voelt 432Hz veel heilzamer voor je lichaam, komt zachter binnen en verzacht.

  432Hz komt binnen in je hart en gaat daarna door naar de rest van je lichaam (je hoofd), terwijl 440hz veel meer in je hoofd binnenkomt (voorhoofdchakra) en dit houdt je dus ook in je hoofd.
  Als we alle muziek stemmen op 432hz, dan zal iedereen veel meer in zijn hart leven en minder in het hoofd. Dat is mijn theorie.

 

 

TECHNISCHE FICHE

-Duur activiteit: 45 minuten of één lestijd.

-Leeftijd: van 8  tot 14 jaar

-Lokaal + opstelling: -ruim lokaal (min. 50 m)-
-banken, stoelen zijn aan de kant geschoven

-Technische voorzieningen: -PC met internetaansluiting en beamer of digibord

-Begeleiding: -minimum één begeleider per groep die actief participeert

-Logistieke ondersteuning: –de docenten van Transit zijn ruim op voorhand aanwezig.  Om de voorbereidingen zo vlot mogelijk te laten verlopen vragen we hulp van leraren/leerlingen om instrumenten uit te pakken/installeren.

-Presentatie: er is een degelijke presentatie voorhanden om vooraf/bij de nabespreking aan de leerlingen te laten bekijken.

Lestekst: een tekst is voorhanden met bijkomende informatie

Uitbreiding:
-van alle gebruikte instrumenten is een webpagina aangemaakt.  Een overzicht vind je hier.
-voor de taurom is een vakoverstijgend project ontwikkeld: KULINDROM. Tevens is een methode voorhanden voor Taurom waarin basistechnieken, houding, technieken en talrijke ritimische oefeningen voorkomen met verwijzingen naar diverse muziekgenres.
-als vervolg op Upcycle Dance kan Soulcycle worden aangeboden.
-andere initiatiesessies met de upcycle instrumenten vind je op

Raptekst: vind je hier