Het leder wordt geselecteerd en op maat gesneden. Vervolgens wordt het lederen riempje voorzien van zeilringen en zeilogen. 

Leer is een natuurproduct. Dat betekent dan ook dat er geen twee identieke stukken leer zijn. En het is net dat waar de leerliefhebber van houdt: de levendige nerfstructuur en kleurnuances die eigen zijn aan elk stuk leer. Ook natuurlijke eigenschappen als nekplooien, kleine vergroeide littekens, open ruwe nerfplekken, mestvlekken, insectenbeten, buikstrepen of een ruglijn kunnen merkbaar zijn; zij dragen bij tot de diepte en natuurlijke, warme en levendige schoonheid van het leer.

Het leer wordt volgens een sjabloon gesneden. De kanten worden mooi afgewerkt zodat alle bramen verwijderd zijn.  De bevestigingsgaten worden geponsd,  zeilringen en -ogen worden geplaatst

WAT HEB JE NODIG IN DEZE FASE?

MATERIAAL   GEREEDSCHAP  
Leder Schaar
Sjabloon Lijmstift
Zeilringen en -ogen Zeilringenklem
Els  
Multitool  

 

 

TIPS EN TRICKS

 

 

Laten we snel enkele belangrijke tips doornemen om dit proces zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken.

 

    1. Bekijk vooraf de foto’s + bijkomende uitleg aandachtig zodat je een perfect beeld kan vormen van de voorziene stappen en het eindresultaat.
    2. Zorg dat je vooraf alle nodige materialen en gereedschap bij elkaar hebt. Gebruik het gereedschap op een correcte manier. Er zijn hiervoor handleidingen.beschikbaar.
    3. Gebruik een schaar die voldoende scherp is om het leder te knippen. Indien nodig gebruik je een scherp mes.

       

LEER EN MILIEU

Ooit was lederproductie een extreem vervuilende activiteit. Afvalwater, looistoffen, kleurstoffen …. Werden jarenlang zonder meer in de natuur geloosd. De laatste decennia is hier echter een duidelijke kentering gekomen.

In Europa is er een strenge regelgeving rond lederproductie: oorsprong van de huiden, afvalwater, gebruik en aanwezigheid van chemische producten in het leder, sociale omstandigheden waarin het leder werd geproduceerd …. . Tal van deze parameters vinden hun concrete uitwerking in milieunormen. Jaarlijks is er 7,2 miljoen ton aan dierenhuiden die als bijproduct van de vleesindustrie ontstaan. Deze huiden worden ge’upcycled’ tot leder en leiden een tweede leven dat tientallen jaren kan duren. Nooit werd of wordt er een rund geslacht omwille van de huid. Leder heeftt als eerste functie een dier te beschermen tegen de buitenwereld (klimaat, verwondingen …) en is bijgevolg een stug, sterk en uiterst flexibel materiaal. Duizenden vezeltjes zijn als het ware in ontelbaar veel richtingen aan mekaar geknoopt. Bij het looien blijft deze structuur uiteraard behouden en daardoor behoudt leder zijn typische eigenschappen. Met andere woorden, een bank bekleed in een degelijk meubelleder staat garant voor een levensduur die vaak enkele decennia overspant. Gevolg is dat niet alleen de bekleding van het meubel lang meegaat maar ook het meubel (houten structuur, schuim, ophanging …) gaat veel langer dienst doen. En zijn duurzame producten net niet datgene waar we naar op zoek zijn vandaag?

Knippen van het handvat

1. Wat heb je nodig? Een stuk afvalleder en een sjabloon.

2. Knip het sjabloon nauwkeurig uit.

3. Neem de lijmstift en kleef strijk de lijm aan de achterzijde van het sjabloon.

4. Kleef het sjabloon op de keerzijde van het lederen vel .Kleef dit aan de rand van het vel zodat er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat.

6. Druk het sjabloon aan op het lederen vel. Zorg ervoor dat het vel mooi is opgespannen.

7. Knip het vel nauwkeurig uit volgens de omtreklijnen van het sjabloon.

8. De kwaliteit van je schaar is uitermate belangrijk om een mooi resultaat te bekomen. De meeste ervaren ambachtslieden zullen het ermee eens zijn dat knippen/afsnijden een essentiële vaardigheid is in elk lederbewerkingsproject. Elk project zal er beter uitzien met schone snijkanten.

8. Het eindresultaat is een lederen riempje van ca. 20 cm hoogte op 3 cm breedte. 

LEREN OVER LEER

Een verhaal dat lang geleden begon

Leder wordt al duizenden jaren gebruikt als beschermend en nuttig materiaal. De mens heeft vaak zoveel mogelijk onderdelen van dieren gebruikt om te overleven en om gereedschap te ontwikkelen voor een gemakkelijker en beter leven. Leren schoeisel, bijvoorbeeld, maakte het mogelijk om makkelijker te lopen en te verkennen.

Als de dieren in de buurt groot genoeg waren, konden hun huiden worden omgetoverd tot kleding. In koudere klimaten zorgde de vacht boven op het leer voor een uitstekende warmte. In warmere klimaten konden de huiden worden gebruikt voor schaduw en om te helpen koel te blijven. Lederwaren waren vooral gericht op de functie.

Naarmate de mens evolueerde en samenlevingen zich opbouwden, werden de toepassingen van leer ook steeds meer gebruikt. De toepassingen ervan groeiden uit tot lederen harnassen, laarzen, tenten, schrijfoppervlakken, harnassen en juwelen. In sommige culturen werd leer gezien als een symbool van hoge status. Lederwaren werden zowel functioneel als visueel aantrekkelijk.

De evolutie van leer
Verder zou leer na verloop van tijd vanzelfsprekend  in ieders leven worden. Massaal geproduceerde lederen schoenen, handschoenen, jassen, tassen en accessoires werden op grote schaal beschikbaar. Het leren ambacht was nu een volwaardige industrie. Het had een wereldwijde toeleveringsketen voor grondstoffen en een even groot aantal internationale consumenten die enthousiast waren om lederwaren te kopen en te gebruiken.

De vraag is zo groot dat zelfs  synthetisch leer materiaal gemaakt van plastic en andere verbindingen, populair worden om aan de vraag te voldoen. Ze dienen ook als minder dure, meer diervriendelijke opties voor de aanschaf van leer.

Er zijn maar weinig materialen die zo lang bestaan en zo veel gebruikt worden als leer. Het is ongelooflijk om te zien hoe het ambacht zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld, en om te leren hoe ver het is gekomen van de vroegste dagen.

Plaatsen van de zeilringen

1. Neem het uitgeknipte lederen riempje met het sjabloon en leg dit op zeilringenklem.

2. Met een els wordt het lederen riempje doorboord. Druk met de nodige kracht  op de els.

3. Indien het perforeren moeilijk loopt; kan je de multitool erbij nemen om het doorboren vlot te laten verlopen.

4. Het gaatje wordt ietwat groter gemaakt door de els verder doorgestoken.

5. Uitstekende bramen worden afgeknipt van alle geperforeerde gaten.

6. Het uiteindelijke resultaat is een riempje met een 4-tal gaten.

7. Neem een zeilring en steek dit  door het lederen riempje (aan de bovenzijde).

8. Open de zeilringenklem en plaats het zeiloog op de stempel.

9. Schuif een zeiloog door de zeilring.

10. Sluit de zeilringenklem en controleer of de stempel mooi aansluit met het zeiloog.

11. Geef met de hamer een korte tik op het rubberen slagvlak.

12. Controleer of zeilring en -oog degelijk geperst zijn

12. Herhaal deze handeling voor de overige gaten.

13. Verwijder het sjabloon zorgvuldig. Probeer alle papieren restjes weg te nemen.

14. Het uiteindelijke resultaat ziet eruit als volgt.

TAUROM EN LEDER

De Taurom heeft een voorgeschiedenis van een aantal jaren. Voor de ontwikkeling van dit eerste upcycle-instrument werd geëxperimenteerd met lederen vellen van verschillende diktes. De keuze van het leder als slagvel is bepalend voor de naam van het instrument. Taurom verwijst immers naar Taurus, hetgeen stier betekent. 

Leder, een prachtig natuurproduct dat vele vormen kan aannemen. De ambacht van het leer looien kan al snel een drietal weken duren, met vele bewerkingsfasen. Een zacht en soepel vel als eindresultaat, ieder stuk is uniek. Door de duurzaamheid van leder is het ook uitermate geschikt voor het vervaardigen van meubelen… Ook voor tal van percussie-instrumenten wordt koeienvel gebruikt. Denken we aan djembé, conga, bongo, doundoun,…Of u nu een Afrikaanse trommel, Braziliaanse trommel of Midden-Oosterse trommel bespeelt, voeg een fris geluid toe aan uw Doumbek, Djembe, Ashiko en meer. Moderne drummers houden van het gevoel en geluid van natuurlijk leer, van rock tot jazz.

Bij het maken van lederen producten, zoals salons, binnenwerk van auto’s , is er altijd een overschot aan leder, of zogezegd ‘afval’. Al mag zo’n mooi en kostbaar materiaal in onze ogen nooit gezien worden als afval. Zo zijn we op zoek gegaan naar een manier om deze restjes te hergebruiken in nieuwe producten, het vel en het lederen handvat.
Voor het vervaardigen van Tauroms met natuurleder hebben we op tal van uitdagingen gebotst: dikte van het vel, opspnaningsmogelijkheden, beschikbaarheid van het materiaal, slijtage,… Dit heeft er ons toe aangezet om PVC-dekzeil te kiezen.

Ons continent dankt haar naam aan een bronstige stier. Volgens de mythe was Europa een wat naïeve prinses, op wie Zeus zijn oog liet vallen. Vermomd als een witte stier schaakte de slinkse oppergod arme Europa.

DE TAUROM EN LEDEREN SLAGVEL

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Veel uitdrukkingen die ontleend zijn aan dergelijke voorwerpen kan men tegenwoordig alleen nog in musea bekijken. 

Nieuwe wijn in oude leerzakken

Betekenis: Het is iets nieuws op dezelfde manier gebracht

Van leer trekken

Betekenis: Beginnen te vechten / verbaal fel naar iemand uithalen

Verklaring: Het woord ‘leer’ staat hier voor de leren schede waarin vroeger de sabel, het degen of andere met de hand bediende slag- of steekwapens rustte. Wie ‘van leer trok’, trok dus zijn wapen en ging in de aanval, of bereidde zich in ieder geval voor op een gevecht.

De breedste riemen worden uit andermans leer gesneden

Betekenis: Het is makkelijk om kwistig om te gaan met geld of goederen die voor een ander bedoeld zijn.

© 2023 Transit