1. Plaatsen van slagvel

1. Je knipt de nylonkoord af op een lengte van 4,80 m. Om ervoor te zorgen dat het touw niet uitrafelt verwarm je de touwuiteinden  gedurende enkele seconden. Draai de verwarmde uiteinden tussen duim en wijsvinger en maak het fijn en scherp. Je zal zien dat het werk veel gemakkelijker wordt indien je hier de nodige aandacht aan besteedt.

2. Zet de Taurombody op het dekzeil.Zorg ervoor dat het vel met boveneinde op de tafel ligt. De bovenzijde van de Taurombody is met 16 gaatjes naar boven. De grootste moeilijkheid bij het bouwen van dit instrument is een goede start. Zorg dat je van in het begin goed geconcentreerd bent!  Tijdens het bouwen ga je ook eens kijken bij je buur. Doet hij het wel goed? Heeft hij wat hulp nodig?

3. Wat je ongetwijfeld is opgevallen: de 16 gaatjes bovenaan zijn opgedeeld in 8 paren van telkens 2 gaatjes. Ga met één touweinde door een rechts gaatje.

4. Na ca. 10 cm maak je een dubbele knoop.

5. Voor alle zekerheid herhaal je dit even. Deze knoop zorgt ervoor dat het touw zeker niet door het gaatje komt bij het aanspannen van het vel.

6. Van dit touweinde hoef je je niets meer aan te trekken. Je laat dit eenvoudig weg in de buis vallen. Neem nu het andere touweinde en steek dit door het eerste aluminiumbuisje. In het begin van het proces merk je dat het touw nogal lang is om door het buisje en dekzeil te gaan. Na verloop van tijd wordt het veel eenvoudiger.

7. Ga nu met dit touweinde door een gaatje in het dekzeil. Neem het gaatje dat ongeveer onder het PVC-gaatje ligt. Trek het touw lichtjes aan zodat er mooi opgespannen is.

8. Ga met het touweinde terug naar boven. Ga eerst door het aluminiumbuisje. Dit is een heel belangrijke stap die je straks ook niet mag overslaan. Indien je dit vergeet, zal je noodgedwongen moeten herbeginnen! Je merkt ook onmiddellijk hoe het belangrijk is om een fijn touweinde te hebben. Normaal lukt het heel eenvoudig om door dit aluminiumbuisje te gaan.

9. Welke zou nu de volgende stap zijn? Iemand een idee? Een technische knobbel in deze groep misschien?

10. Juist we gaan terug naar de bovenzijde van de PVC-buis. Maar…. We slaan 2 gaatjes over. We nemen het linkse gaatje en gaan onmiddelijk rechts terug naar buiten. Links in/rechts uit.

11. Iedereen goed kijken: links in/rechts uit. Dit gaan we straks een aantal keer moeten toepassen.

12. En wat zou nu de volgende stap zijn? Iemand een idee? Juist, we nemen terug een aluminiumbuisje, gaan met het touweinde hierdoor en nu ook even heel aandachtig zijn…

13. Ja, we gaan alleszins met de buis terug door het dekzeil. Maar, we slaan echter één gaatje over. Dit zullen we ook moeten onthouden voor het vervolg van het traject. Bovenaan twee gaatjes overslaan, onderaan telkens één gaatje.

14. Ja, de volgende stap is nu wel duidelijk: we gaan door terug door het aluminiumbuisje.

15. Stilaan krijgen we door dat het verdere verloop niet zo moeilijk is. We denken eens samen na welk de volgende stap is.

16.  Bovenaan slaan we twee gaatjes over. Links in, rechts uit. We trekken het touw intussen altijd mooi aan.

17. Wie wil kan nu op eigen houtje verder. Belangrijk is dat je heel aandachtig blijft en voortdurend nadenkt over hetgeen we reeds gedaan hebben. Op dit ogenblik hebben we 2 aluminiumbuisjes geplaatst. We nemen een pauze na 4 aluminiumbuisjes. Iedereen in de groep wacht op dezelfde plaats. Indien je vroeg klaarbent, neem dan eens een kijkje bij je buren om na te gaan of het daar wel allemaal lukt. Indien nodig, steek je hier een handje toe!

18. Ondertussen gaan we met de rest van de groep verder. We nemen een aluminiumbuisje en gaan zoals daarnet met het touw door dit buisje. Uiteraard vraag ik jullie nu ook welke de volgende stap is. Wie uit de groep weet wat we nu moeten doen?

19. Juist, we slaan terug een gaatje over onderaan.We gaan met het touw door het vel, trekken even aan en keren onmiddellijk weer door het aluminiumbuisje.

20. Niet vergeten om terug door het aluminiumbuisje te gaan!

21. Het touw altijd goed aantrekken nadat we door het aluminiumbuisje zijn gegaan!

22. We slaan bovenaan terug 2 gaatjes over. Gaan links in en onmiddellijk rechts uit.

23. En we trekken nog even aan het touw odat  het mooi opgespannen raakt!

24. Ja, we nemen aluminiumbuisje 4 en …. juist we slaan onderaan een gaatje over.

25. We vergeten niet terug door het aluminiumbuisje te gaan. We trekken nog even alles mooi aan. Intussen hebben we gemerkt dat het nylontouw al serieus is ingekort. Wat we ook merken is dat de rest van de groep op ons aan het wachten is.. Zijn we klaar voor het volgende deel?

26. Als je goed kijkt, merk je dat we nu aan het beginpunt zijn uitgekomen. Het linkergaatje is evenwel vrij. Hier gaan we nu met het touw door. Links in – rechts uit. We zitten wel met een probleem nu… het rechtergaatje is niet mogelijk. Wat doen we nu? Iemand een idee?

En we trekken nog even aan het touw  zodat  het mooi opgespannen raakt!

27. We nemen gewoon het volgende rechtergaatje en gaan met het touw naar buiten. Dus het linkse gaatje slaan we gewoonweg over.

Aangezien het belangrijk is dat iedereen hier geen fouten maakt, herhaal ik nog even. Dus,… we hebben 4 aluminiumbuisjes gebruikt. We gaan door het volgende linkergaatje, slaan één linkergaatje over en komen rechts terug naar buiten.

28. Nu beginnen we aan het vervolgtraject: we zitten in de helft. Het moeilijke deel is achter de rug. Nu leg ik heel kort uit hoe het verloop van het tweede deel eruit ziet. Het proces is hetzelfde als we daarnet hebben gedaan.

29. Bovenaan 2 gaatjes overslaan, onderaan telkens 1 gaatje… Vergeet niet telkens met het touw 2 maal door het aluminiumbuisje te gaan.

De logica zelf

Kansengroepen worden maximaal betrokken bij de voorbereiding van de materialen.

30. Intussen slinkt de voorraad aluminiumbuisjes en wordt het touw alsmaar korter

31. Vergeet niet om regelmatig aan het touw te trekken!

32. Het einde is bijna in zicht!

33. Een laatste keer links in-rechts uit.

34. Het laatste buisje lag al klaar om opgenomen te worden in het geheel!

35. Het resterende touw gaat door het laatste gaatje. Nu maken we ons op voor de finale.

36. Indien het touw te kort is om tot bovenaan te raken, is dit geen probleem. Je al merken bij het opspannen komt er voldoende touw vrij.

Hierbij het (voorlopige) eindresultaat!