In deze fase wordt vormgegeven aan het slagvel van de Taurom. Een PVC-dekzeil wordt bewerkt tot een bovenvel van de Taurom waarop men de nodige spanning kan weergeven.

PVC-dekzeil is duurzaam, maar ook lichtgewicht. Het is gemaakt van waterdicht, slijtvast materiaal en de full colour print laat het ontwerp en tekst er vanaf spatten.  Elk vel heeft een originele print en zorgt er ook voor dat uw eigen Taurom uniek is.
In de eerste stap wordt het dekzeil op maat gesneden en worden de opspangaten gemarkeerd. Op regelmatige afstand worden met behulp van een sjabloon 16 punten aangeduid.

Deze punten worden geponsd en voorzien van zeilringen en -ogen. Door de stevige  ringen scheurt het zeil nagenoeg niet uit. Een polyesterdraad met diameter van 2 mm wordt gebruikt om het geheel te verstevigen en toe te laten om het vel maximaal op te spannen. Om ervoor te zorgen dat het dekzeil maximaal aansluit  worden de fronsen van het zeil  geknipt.

 

STAPPEN

STAP 1

In deze fase wordt het  PVC-dekzeil door middel van sjabloon afgetekend en uitgeknipt en worden de opspangaten afgetekend.

STAP 2

Zeilringen  en -ogen worden aangebracht in het dekzeil. De polyesterdraad zorgt voor de nodige versteviging. Tenslotte worden de fronsen verwijderd.

GEREEDSCHAP

1.Zeilringenklem 2.Els 3. Hamer 4. Sjabloon 5. Balpen 6. Schaar

VAN DIERENHUID TOT SYNTHETISCH VEL

Een drumvel of trommelvel is een membraan dat over één of beide open uiteinden van een trommel wordt gespannen. Het trommelvel wordt geslagen met stokken, hamers of handen, zodat het trilt en het geluid door de trommel resoneert.
Trommels behoorden tot de eerste instrumenten die door de mens werden gemaakt. Met een dierenhuid, uitgedroogd en uitgerekt over een houten schelp kon je een eenvoudig percussiestuk maken…. In de twintigste eeuw werd de drumset een essentieel onderdeel op het podium en er een probleem ontstond. Het wisselen van de omgeving van binnen naar buiten en het spelen van zwaardere, geconcentreerde ritmes leidde tot huidbreuken en omdat de huiden werden beïnvloed door elke verandering in temperatuur en vochtigheid die buiten, in een hete club of in de regen op een trommel speelde, was het praktisch onmogelijk. Toen werden begin jaren 50 muzikanten overal een alternatief geboden… de nieuw ontwikkelde  polyestervellen. Vanaf dat moment werden drumvellen nagenoeg niet meer gemaakt met dierenhuiden.

Aanvankelijk werd geëxperimenteerd met het slagvel van de Taurom. Op bovenstaande foto is te zien hoe een varkensblaas werd gespannen boven een PVC-buis.

NODIGE MATERIALEN

Agricultural-Greenhouse-Polyester-Wire-Curtain-Holding-Wire.png_350x350

1.Zeildoek 2. Zeilringen- en ogen 3. Polyesterdraad

PVC-DEKZEIL EN POLYESTERDRAAD

Het dekzeil heet in professionele termen Frontlit  en is het meest gekozen materiaal voor spandoeken. Het is een voordelig materiaal en erg stevig, als je het goed onderhoudt kan het jaren mee gaan. Het is verder, ondanks de goedkope prijs, een hoogwaardig materiaal, waar scherp op geprint kan worden en met een hoog kleurencontrast.

Frontlit (510 gr/m2) is geschikt voor binnen en buiten gebruik. De inkt verkleurt nauwelijks door de zon en het doek is tegen weer en wind bestand. Voor een lange levensduur raden we echter wel aan om met flinke wind het doek naar binnen te halen. Een Frontlit spandoek gaat gemiddeld zo’n 2 tot 3 jaar mee, maar dit is echter ook afhankelijk van de omstandigheden (locatie/weer/toepassing).

De polyesterdraad  is een supersterke nylon spandraad voor het leiden van planten, het plaatsen van windbreekdoek,…Toepassing in fruit-en boomkwekerijen zowel buiten als in serres.