video
play-rounded-outline


INHOUD VIDEO

In deze video gaat het over het wijzigen van de klank. Door met de duim te drukken op het vel, bekomen we meer spanning en een hogere klank. Hoe harder men drukt, hoe hoger de klank. Uiteraard brengt dit meer mogelijkheden met zich mee in klankvariatie bij het spelen van bepaalde ritmes.

HOUDING

    1. De steunhand ga je door het lederen riempje. Zorg dat je duim gemakkelijk kan rusten op het slagvel.
    2. Beweeg de duim een aantal keer opwaarts en neerwaarts.
    3. Indien nodig, span je het lederen riempje meer aan dmv de vleugelmoer.

In de video werd uitgelegd hoe je op een eenvoudige manier een variatie op het eerste ritme kan spelen door de klank te variëren.  De nieuwe klank een eigen symbool.

 

KLANKWOORDEN EN NOTATIE

Voor de nieuwe  basisklank is volgend klankwoorden en symbolen voorzien:

3. DOEM: hogere klank met duim op rand

Met deze 2 klanken nodig speel je het ritme zoals in de video.

Hand

UITGELICHT : WIJZIGEN VAN TOONHOOGTE

Om de toonhoogte van membranofonen  te wijzigen , gebruikt men soms zijn elleboog, hand, duim, vinger. om te verschuiven en druk uit te oefenen op verschillende delen van het vel; hierdoor verandert de toonhoogte.

 

video
play-rounded-outline

MARTILLO

Je legt de achterkant van de stok op het vel en je houdt de stok vast terwijl ook je hand op het vel ligt. Vervolgens sla je met die stok, zonder hem van het vel te halen, op de rand van de trommel. Je hoort dan echt een klik en geen trommelklank.

Klank

Bongo is een Afro-Cubaans instrument. Het wordt vaak gebruikt als improvisatiebegeleiding bij jazz en salsa. De bongo wordt bespeeld met de handen en de vingers.
Als je je vinger op de vel laat, kan hij een gedempte toon maken. Dit geluid kan goed zijn om een groove wat voller te maken zonder de melodische elementen van de open tonen op beide troms te verliezen.
Het belangrijkste ritme van de bongo is de “martillo” (hamer). De klank van
De rechterhand accentueert de eerste en derde tel met een scherp, gedempt geluid gespeeld op de hoge bongo. De linker vult het ritme aan door afwisselend duim en vingers met een zijwaartse wiegende beweging ; de duim dempt hierbij de slagen van de rechterhand.

 

OVERZICHT VIDEOCLIPS

© 2023 Transit