Regarom

Polyvinylchloride (PVC) is bij toeval ontdekt in 1838 door Henri Victor Regnault en in 1872 is het herontdekt door Eugen Baumann. In beide gevallen ontstond er een witte vaste stof nadat een fles vinylchloride werd blootgesteld aan zonlicht.  Het resultaat was een flexibel en eenvoudig te bewerken materiaal, waardoor het breed toepasbaar werd in vele commerciële producttoepassingen. Omdat pvc goedkoop en eenvoudig te bewerken is, wordt het veel toegepast in allerlei takken van de industrie ter vervanging van onder andere hout en beton. 

De regarom  is een  lijsttrommel. De regarom wordt bespeeld wordt met een trommelstok met één of twee slageinden, ‘tipper’, ‘cipin’ of ‘beater’ genoemd. Als de regarom met de rechterhand bespeeld wordt, kan de speler met de linkerhand de toon in hoogte laten veranderen door die hand tegen het vel te houden en van boven naar beneden te bewegen of op andere manieren tegen het vel te houden of te drukken.

  1. De regarom heeft een een diameter van 32 cm en een hoogte van 6 cm. Een stevig PVC-dekzeil voorzien van een polyesterdraad wordt opgespannen door nylonkoord van 2 mm.

De regarom is een lijsttrom.
Lijsttroms zijn er in verschillende groottes. De diameter en hoogte van de trommel bepaalt de klank. Het materiaal van het membraan is tevens van invloed op de klank. Zo heb je natuurlijke membranen, van geiten- of buffalo vel, en kunstmatige membranen van plastic. De strakheid van het vel is als laatste van invloed op de klank. Hoe strakker het vel, hoe scherper de klank.

De regarom dankt haar naam aan de Frans natuurkundige, Henri Victor Regnault (1810 –1878) .Hij bestudeerde de samendrukbaarheid en de uitzetting van vloeistoffen en de dichtheid en soortelijke warmtecapaciteit van gassen.

2. Een uniek systeem draagt bij tot het strak opspannen van het slagvel. Een stuk rond hout aan de achterkant van de regarom dient als steun voor de stemmende hand.

DE LIJSTTROM IN ANDERE CULTUREN

Concreet

De regarom kan worden gebruikt in diverse formules:

-muziekworkshops in combinatie met andere instrumenten.

-soulcycle
 -upcycledance
-soundtrack
 -drumcircle

Tarieven en reserveringen voor aanschaf, bouw en workshops vind je hier.

Sooner or later, we will have to recognise that the Earth has rights, too, to live without pollution. What mankind must know is that human beings cannot live without Mother Earth, but the planet can live without humans.

Evo Morales