Te voorzien:
- ruim lokaal met tafels. Tafels in kringopstelling met 1 tafel centraal voor docent.
- pc en beamer + internetaansluiting
- Voldoende begeleiding om leerlingen te ondersteunen..
Duur montage: ca. 1 uur.
2. Het opspannen van het slagvel
Het opspannen van de Taurom is een belangrijk onderdeel. Wellicht het belangrijkste onderdeel. Er is heel wat energie gestoken in voorgaande fases: de trommel, het dekzeil en het voorbereiden van de attributen. Het plaatsen van het dekzeil is de aanzet tot de eindfase. Om te komen tot een volwaardig instrument moet het slagvel de nodige spanning hebben om alle mogelijkheden te benutten.
Voor het opspannen van het slagvel raden we aan om heel consequent de aanwijzingen te volgen. Indien nodig hulp van je medewerker te vragen of van je leraar!
Specifiek voor dit onderdeel is een hulpstuk ontwikkeld: de opspanner. Een houten staafje, vervaardigd van houtafval, van ca. 8 cm voorzien van een handgreep Bij het aantrekken van het spantouw biedt dit eenvoudig apparaat de nodige ondersteuning. Aan de bovenzijde is een inkeping waar het touweinde kan worden geplaatst. Voorzie een eenvoudige knoop aan het einde van het touw.
Bij het opspannen van het slagvel kan je nu de nodige kracht bieden.
STAPPENPLAN
1. Vooraleer we starten met het volgende onderdeel controleren we best of het vel mooi in het midden van de buist staat. Klaar? Dan zijn we gekomen aan de belangrijke -waarschijnlijk de belangrijkste stap- in het hele proces. Het opspannen!
2. We gaan naar ons beginpunt. Dus het touweinde waar we een knoop in gemaakt hebben. Je gaat nu naar de buitenkant van de buis en volgt het touw neerwaarts tot het eerste aluminiumbuisje. Je volgt verder omhoog en ongeveer halverwege het opwaartse deel trek je het touw aan zodat het eerste deel strak aangespannen wordt en vel lichtjes opwaarts komt.
3. Volg het touw opwaarts terwijl je de spanning probeert te bewaren. Het volgende neerwaartse deel richting aluminiumbuisje 2 trek je terug aan.
4. Volg het touw neerwaarts tot aluminiumbuisje 2 en terug opwaarts. Trek hier nogmaals aan: zoals bij stap 1.
5. Dit herhaal je voor de volgende aluminiumbuisje. In totaal dus nog 6 keer. Het is een kwestie van dit op een consequente manier door te zetten. Je merkt dat het echt de moeite loont. Stilaan komt het vel omhoog.
6. Volg het touw opwaarts terwijl je de spanning probeert te bewaren. Het volgende neerwaartse deel richting aluminiumbuisje 2 trek je terug aan.
7. Als je aan het eindpunt bent gekomen, merk je dat het touwoverschot opmerkelijk langer is geworden. Een teken dat je goed bezig bent. We nemen nog eens een tweede ronde. Een kwestie van even stevig door te gaan.
8. Dus we hernemen vanaf het begin!
9. Aan het einde van de tweede ronde merk je dat het touwoverschot alsmaar langer wordt. Een teken dat het echt de goede richting opgaat.
10. Nu wordt het tijd dat we ons om de polyesterdraad bekommeren. Deze is heel functioneel: zorgt ervoor dat het vel nooit doorscheurt en zorgt voor aansluiting van het slagvel rond de PVC-buis. Neem je tang en trek aan één einde van de buis. Je merkt dat het slagvel nauwer aansluit. Je doet dit eveneens voor de andere kant. Hier volgt hetzelfde resultaat.
11. Na het aanspannen van de polyesterdraad is het tijd om…. ja, we spannen de nylonkoorden nog een derde keer aan. Ja, er it niets anders op!
12. Het touwoverschot moet voldoende ijn om naar het overblijvende gaatje te gaan in de PVC-buis.
13. We trekken nog een laatste maal stevig aan.
14. We nemen beide touweinden en trekken ze stevig aan
15. Tenslotte maken we stevige knoop en knippen de touweinden af.
16. We nemen de schaar en knippen de twee polyesterdraad door aan beide zijden.
17. Het is een kwestie van zo kort mogelijk tegen het vel af te knippen.
18. Trek het dekzeil over de (scherpe) uiteinden van de polyesterdraad.
19. De Taurom is opgespannen.Op naar de volgende fase.