De smartshaker is een idiofoon. Het instrument bestaat uit 3 houten plaatjes multiplex welke tegen elkaar gelijmd zijn. Het middelste plaatje is met de lasercutter uitgesneden. In deze vrijgekomen ruimte zijn steelshots gegoten. Het volume van de steelshots variëert van 0,5 mm tot 2,3 mm. De smartshaker kan op verschillende manieren worden bespeeld: shaken, met de vingers of met een drumstuk met vilten hamer. Tevens kan het op een vel worden gelegd van de myringa, De trillingen van het dekzeil brengen de steelshots in beweging. De variant van de smartshaker is de padshaker. De padshaker geeft het geluid van de oceaan weer. Hoe groter het oppervlak, hoe rijker de klank. Dit instrument wordt veel gebruikt bij klankmeditaties.

  1. De smartshaker heeft een lengte van 12 cm op 7 cm en heeft een gewicht van ca. 300 gram waardoor het heel vlot te hanteren is. De smartshakers kunnen met beide handen worden bespeeld.  

Multiplex  is een  plaat die opgebouwd is uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Aanvankelijk werd multiplex van berkenhout gemaakt en later werd ook eiken- en mahoniehout gebruikt. Een andere veel toegepaste houtsoort is okoumé. Er bestaan verschillende soorten multiplex, al naargelang de toepassing. Reeds honderden jaren voor Christus vervaardigden de Egyptenaren en Chinezen fineer, dat verlijmd werd tot triplex. In de 17e en 18e eeuw werd een dikke vorm van fineer  in de meubelindustrie gebruikt.

Shakers zijn er in veel verschillende soorten en maten en danken de naam aan de bewegingen die je met het instrument maakt. In de shaker zitten zaden of kiezelsteentjes die als de shaker in beweging komt geluid maken. Er zijn grote shakers en kleine shakers en kunnen ook van vorm verschillen, bijvoorbeeld een kubus- of cilindervorm. Ook mede hierdoor wordt de sound van de shaker bepaald. Shakers worden meestal met de hand bespeeld maar kunnen ook bijvoorbeeld met een stok bespeeld worden. Ook zijn er shakers die je om je vingers bindt en geluid maken door de beweging die je met je handen maakt. Shakers worden gebruikt om de muziek een extra boost te geven en kan in bijna alle muziekstijlen worden ingezet.

 

2. Multiplex laat toe om de smartshakers te bewerken. Met een graveerpen, waarmee je in hout kunt branden én graveren, kun je multiplex bewerken. Je kunt namen schrijven, sierlijke tekeningen graveren, tekst schrijven, afbeeldingen plaatsen en versieren. 

DE SHAKER IN ANDERE CULTUREN

De shakers kunnen worden gebruikt in diverse formules:

-muziekworkshops in combinatie met andere instrumenten.

-soulcycle
 -upcycledance
-soundtrack
 -drumcircle
-soundhealing

Tarieven en reserveringen voor aanschaf, bouw en workshops vind je hier.

© 2023 Transit