Smartshaker IJzer wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt voor diverse doeleinden. Het bereiden van kwalitatief hoogwaardig staal is eeuwenlang erg moeilijk geweest.

Het eerste door mensen vervaardigde ijzer werd omstreeks 1500 v.Chr. in laagovens gemaakt in het Hettitische Rijk, grotendeels gelegen in het huidige Anatolië. Zo'n drie eeuwen lang was deze techniek een zorgvuldig gekoesterd geheim van de Hettieten, maar na de val van hun rijk verspreidde deze metallurgische kennis zich betrekkelijk snel over grote delen van de Oude Wereld .

De smartshaker is een idiofoon. Het instrument bestaat uit 3 houten plaatjes multiplex welke tegen elkaar gelijmd zijn. Het middelste plaatje is met de lasercutter uitgesneden. In deze vrijgekomen ruimte zijn steelshots gegoten. Het volume van de steelshots variëert van 0,5 mm tot 2,3 mm. De smartshaker kan op verschillende manieren worden bespeeld: shaken, met de vingers of met een drumstuk met vilten hamer. Tevens kan het op een vel worden gelegd van de myringa, De trillingen van het dekzeil brengen de steelshots in beweging. De variant van de smartshaker is de padshaker. De padshaker geeft het geluid van de oceaan weer. Hoe groter het oppervlak, hoe rijker de klank. Dit instrument wordt veel gebruikt bij klankmeditaties.

  1. De smartshaker heeft een lengte van 12 cm op 7 cm en heeft een gewicht van ca. 300 gram waardoor het heel vlot te hanteren is. De smartshakers kunnen met beide handen worden bespeeld.  

Multiplex  is een  plaat die opgebouwd is uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Aanvankelijk werd multiplex van berkenhout gemaakt en later werd ook eiken- en mahoniehout gebruikt. Een andere veel toegepaste houtsoort is okoumé. Er bestaan verschillende soorten multiplex, al naargelang de toepassing. Reeds honderden jaren voor Christus vervaardigden de Egyptenaren en Chinezen fineer, dat verlijmd werd tot triplex. In de 17e en 18e eeuw werd een dikke vorm van fineer  in de meubelindustrie gebruikt.

Shakers zijn er in veel verschillende soorten en maten en danken de naam aan de bewegingen die je met het instrument maakt. In de shaker zitten zaden of kiezelsteentjes die als de shaker in beweging komt geluid maken. Er zijn grote shakers en kleine shakers en kunnen ook van vorm verschillen, bijvoorbeeld een kubus- of cilindervorm. Ook mede hierdoor wordt de sound van de shaker bepaald. Shakers worden meestal met de hand bespeeld maar kunnen ook bijvoorbeeld met een stok bespeeld worden. Ook zijn er shakers die je om je vingers bindt en geluid maken door de beweging die je met je handen maakt. Shakers worden gebruikt om de muziek een extra boost te geven en kan in bijna alle muziekstijlen worden ingezet.

 

2. Multiplex laat toe om de smartshakers te bewerken. Met een graveerpen, waarmee je in hout kunt branden én graveren, kun je multiplex bewerken. Je kunt namen schrijven, sierlijke tekeningen graveren, tekst schrijven, afbeeldingen plaatsen en versieren. 

DE SHAKER IN ANDERE CULTUREN

INFO De maracas (in de volkstaal ook wel sambaballen genoemd) is een muziekinstrument van Zuid- en Midden-Amerikaanse oorsprong. Het instrument is echter van indiaanse oorsprong. Sommige Zuid-Amerikaanse indianen gebruiken één maraca voor rituele doeleinden. De maracas bestaat tegenwoordig uit twee identieke shakers (Engels: schudders), veelal gespeeld door een vocalist. De traditionele vorm is een kalebas, ritueel gevuld met zaden, voorzien van een houten handgreep. De moderne vormen worden van allerlei materialen gemaakt, waaronder plastic. Als de maracas niet al te snel worden bewogen produceren ze een ruisend geluid. Bij snellere bewegingen vanuit de pols ontstaat een veel scherpere droge tik. De combinatie van beide geluiden maakt het instrument karakteristiek in veel Latijns-Amerikaanse dansen zoals de rumba, en met name de Mexicaanse mariachi. Maracas worden ook in het Orff-Instrumentarium toegepast. INFO Shekere Een shekere (kalebas-shaker, ook djabara) is een Afrikaans percussie-instrument, gemaakt van een kalebas met een netje met zaden of nootjes eromheen.Het instrument kan bespeeld worden door erop te slaan, aan het netje te plukken zodat de zaden op de kalebas slaan, of het netje in je hand te houden en met de kalebas eroverheen te schuren.[ INFO Oceandrums komen voor in allerlei soorten en maten. Ze bestaan uit een houten frame, waarover twee huiden zijn gespannen. De trommel die zo ontstaat is gevuld met kleine balletjes. En als we die balletjes over de huiden laten rollen ontstaat het ruizende geluid van de zee. Het is heel makkelijk om weinig of veel geluid met de drum te maken. Gewoon door meer of minder te bewegen met de drum. MEER INFO Een caxixi (uitgesproken als [kaˈʃiʃi]) is een percussie-instrument dat bestaat uit een gesloten mandje met een vlakke bodem gevuld met zaden of andere kleine deeltjes. De ronde bodem is traditioneel gesneden uit een gedroogde kalebas. De caxixi is een indirect geslagen idiophone. Net als de maraca, klinkt deze door te schudden. Variaties in geluid worden geproduceerd door de hoek waaronder de caxixi wordt geschud te variëren, om te bepalen of de inhoud de rieten mand raakt (zachter geluid) of de harde bodem (luider, scherper geluid).Het komt voor in heel Afrika en Zuid-Amerika, maar voornamelijk in Brazilië en Cuba, dat wordt gebruikt bij het organiseren van het ritueel. In Brazilië werd de kleinere caxixi naast de berimbau gespeeld. De grotere caxixi werden voor het eerst gebruikt op opnames van Airto Moreira, maar het was Naná Vasconcelos die het gebruik van caxixi voor ritmische begeleiding en kleuren bevorderde. In West-Afrika wordt het gebruikt door zangers en vaak naast drummers. Inheemsen geloofden dat de caxixi goede betoverde geesten opriep en boze geesten afweerde.Modernere caxixis zijn gemaakt van metaal en hebben daardoor een meer snijdend geluid.

De shakers kunnen worden gebruikt in diverse formules:

-muziekworkshops in combinatie met andere instrumenten.

-soulcycle
 -upcycledance
-soundtrack
 -drumcircle
-soundhealing

Tarieven en reserveringen voor aanschaf, bouw en workshops vind je hier.

© 2021 Transit