video
play-rounded-outline
DIVERS


INHOUD VIDEO

In de eerste video wordt aandacht besteed aan: houding, 2 basisklanken en ritme.

SPEELWIJZEN

    1. Afdempen van de cilinder. Slagvellen kunnen clear, coated, enkellaags of dubbellaags zijn. Het slagvel is verantwoordelijk voor de attack en de tone. Als je op het slagvel slaat, gaat het vel resoneren waardoor de lucht binnenin de ketel in beweging komt.
    2. De taurom bespelen tussen de twee benen en met beide handen (één stok)
    3. De taurom horizontaal bespelen met 2 stokken

Het belangrijkste om te onthouden bij het dempen van drums is dat je moet experimenteren, en dit is belangrijk ongeacht of je een complete beginner bent of een doorgewinterde pro. Experimenteren is de beste manier om te leren, en zelfs professionals zullen blijven knoeien tot ze hun perfecte geluid hebben gevonden. Wanneer je drumdemping gebruikt hangt af van je situatie… Een luide of stille show; grote, kleine, strakke of open drums opnemen; drums dempen om rustig te oefenen; of gewoon op zoek naar een interessanter geluid. Denk na over wat elk nummer of elke situatie vereist, en hoe je drums in het grotere plaatje passen. Gebruik altijd je oren, en houd in gedachten wat de luisteraar zal horen – het publiek, de microfoons, je buren, of gewoon jezelf in je oefenruimte.

Met deze 2 klanken nodig speel je het ritme zoals in de video.

Doem1
Tak

UITGELICHT : SPELEN OP DE RAND

 

Het spelen op de rand van het instrument gebeurt bij tal van slaginstrumenten. Een bekende toepassing bij de snaartrom zijn rimshots en rimclicks. Een rimshot is eigenlijk dat je stok het vel en je rand tegelijkertijd raakt.
De rimclick-techniek wordt in onderstaand beeldfragment toegelicht

video
play-rounded-outline

RIMCLICK-TECHNIEK

Je legt de achterkant van de stok op het vel en je houdt de stok vast terwijl ook je hand op het vel ligt. Vervolgens sla je met die stok, zonder hem van het vel te halen, op de rand van de trommel. Je hoort dan echt een klik en geen trommelklank.

Klank

Shawn Kok, ook bekend als “turbochicken”, is een Singaporese drummer, geluidsontwerper, docent. Shawn begon met online lesgeven in 2008, toen zijn Youtube video’s steeds populairder werden. Met meer dan miljoenen views wereldwijd voor zijn aan het Westen aangepaste handdrummethodes op de djembe en cajon, is Shawn een van de meest herkenbare hedendaagse percussiedocenten op het internet. Shawn is altijd al zeer geïnteresseerd geweest in geluiden en alles wat ze maakt. Als kind tikte of klopte hij op alles wat hij tegenkwam – boeken, meubels, armaturen, mensen – alleen maar om naar hun klankkleur te luisteren (hij wist toen nog niet beter en noemde ze “gekreun”). Uiteindelijk zette hij zijn interesse door en verdiepte hij zich in de creatie en productie van geluidseffecten, waarbij hij zijn energie besteedde aan omroepanimatie, muziektheater in Singapore en film. Het slaan op dingen ontwikkelde ook zijn interesse in ritmes, en vandaag de dag is Shawn ook drummer en percussionist.

 

OVERZICHT VIDEOCLIPS

Hide picture