Te voorzien:

  1. ruim lokaal met tafels. Tafels in kringopstelling met 1 tafel centraal voor docent.
  2. pc en beamer + internetaansluiting
  3. Voldoende begeleiding om leerlingen te ondersteunen..

Duur  montage: ca. 1 uur.

In deze fase worden 25-tal gaten in de PVC-buis geboord. Deze gaten hebben enerzijds als functie om het opspantouw te rijgen. Anderzijds worden een aantal gaten gebruikt om attributen te bevestigen. 

Op het sjabloon zijn de nodige punten aangebracht die overeenstemmen met de locatie waar de gaten worden geboord. Het correct aanbrengen van het sjabloon met kleefband is van groot belang. Het vereenvoudigt de volgende stappen in het traject. Het boren van de gaten verloopt nadien op een correcte en vlotte manier. De gaten worden ten slotte nog ontbraamd

IMG_20181210_093443-768x1024

Zorg dat het toerental van je multitool goed is afgesteld.

IMG_20181210_113010

Schenk de nodige aandacht aan het uitboren van de gaatjes. Het vergemakkelijkt nadien het inbrengen van het rijgtouw..

WAT HEB JE NODIG IN DEZE FASE?

 

MATERIAAL   GEREEDSCHAP  
 Buis Multitool
Sjabloon Schaar
    Kleeflint
    Schuurpapier

 

TIPS &TRICKS

Laten we snel enkele belangrijke tips doornemen om dit proces zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken.

 

1.Bekijk vooraf de foto’s + bijkomende uitleg aandachtig zodat je een perfect beeld kan vormen van de voorziene stappen en het eindresultaat.

2.Zorg dat je vooraf alle nodige materialen en gereedschap bij elkaar hebt. Gebruik de multitool op een correcte manier.
Stel op voorhand het juiste toerental af. 

  1. Best werk je met twee. Voor bepaalde handelingen heb je bijkomende steun nodig: 
  2. Het plaatsen van het sjabloon op de PVC-buis lukt veel vlotter indien je met 2 werkt. .
  3. Het boren van de opspangate: het is niet eenvoudig om de gaten mooi recht te boren zonder dat deze buis wordt gefixeerd.

 

AANPASSEN TOERENTAL

IMG_20201218_112808
IMG_20201218_112854

Het toerental van de multitool zet je best zo hoog mogelijk.

1. Aanbrengen van sjabloon

  1. De PVC-buis is op maat gezaagd, gereinigd en ontbraamd. De hoogte van de buis is ca. 25 cm.

2. We starten net  als in de eerste fase om het sjabloon aan te brengen. Zowel in hoogte als de volledige omtrek past het sjabloon perfect rond de buis.

Afval van betonplex is gebruikt als basis. Betonplex is een plaatmateriaal dat is afgewerkt met een coating die zorgt voor een harde en waterdichte bovenlaag. Betonplex is een zeer sterk houten plaatmateriaal dat voornamelijk gebruikt wordt voor bekistingen bij het beton storten. Daarnaast kan je betonplex ook gebruiken voor onder andere aanhangwagens, dierenhokken en glijbanen.

3. Zorg ervoor dat het sjabloon mooi aansluit. Vervolgens wordt het kleeflint  aangebracht om beide zijde van het sjabloon te verbinden.

4. Ook de onder- en bovenzijde van het sjabloon worden vastgekleefd aan de PVC-buis. Het sjabloon zit nu stevig vast en kan onder geen enkele voorwaarde nog bewegen.

5. Alle voorbereidingen zijn getroffen: klaar voor de volgende stap! 

ENKELE AANDACHTSPUNTEN BIJ HET BOREN
1. Gebruik de juiste boor

Als je PVC gaat boren, kun je het beste een metaalboor gebruiken. Dit geldt in principe voor alle soorten kunststof.

2. Boor op het juiste toerental

Vuistregel als je PVC gaat boren, is om rekening te houden met het toerental van de boor. Hoe dikker of harder de PVC, hoe hoger je het toerental van de boormachine instelt. Zo voorkom je dat de boor te warm wordt.

3. Vermijd afglijden

Op een oppervlak zo glad als PVC  kan je boor er gemakkelijk afglijden en boor je het gat op de verkeerde plek. Om dit te voorkomen, prikt u voor het boren een klein gaatje in de buis. Meestal wordt hiervoor een priem of els genomen – die  in de buis wordt gedreven door een hamerslag.

4. Houding

Houd de multitool stevig in de hand  en boor loodrecht in de PVC-buis.

5. Laat de boor het werk doen

Plaats de boor loodrecht op de PVC- buis en laat ‘m meteen op hoge snelheid draaien. Oefen niet al te veel druk uit, maar laat de boor het werk doen. Trek tijdens het boren de boor regelmatig uit het gat om warmte en spaanders af te voeren.

2. Boren van opspangaten

  1. Plaats de PVC-buis rechtop. Laat de multitool op volledige snelheid komen (ca. 30.000 toeren/minuut). Hou het apparaat horizontaal en boor de gaten waar de attributen worden bevestigd.

2. Kantel de PVC-buis zodat de opspangaten zich op een comfortabele hoogte bevinden tijdens het boren. Tijdens het boren van deze 16 gaten trek je de boor regelmatig uit het gat om warmte en spaanders af te voeren. 

3. Het kan helpen om de PVC-buis neer te leggen en verticaal te boren. Zorg dat je de PVC-buis stevig vasthoudt.

4. Na het boren kan je het sjabloon en kleeflint definiteif verwijderen.

5. Vooraleer we verder gaan naar de volgende stap in het traject kan je met schuurpapier of -spons de geboorde gaten aan binnen- en buitenzijde even overschuren zodat alle aanwezige bramen verwijderd zijn.

We gaan naar ons beginpunt. Dus het touweinde waar we een knoop in gemaakt hebben. Je gaat nu naar de buitenkant van de buis en volgt het touw neerwaarts tot het eerste aluminiumbuisje. Je volgt verder omhoog en ongeveer halverwege het opwaartse deel trek je het touw aan zodat het eerste deel strak aangespannen wordt en vel lichtjes opwaarts komt.
© 2024 Transit