Te voorzien:

  1. ruim lokaal met tafels. Tafels in kringopstelling met 1 tafel centraal voor docent.
  2. pc en beamer + internetaansluiting
  3. Voldoende begeleiding om leerlingen te ondersteunen..

Duur  montage: ca. 1 uur.

Slide BEVESTIGEN RASP
MONTEREN HANDVAT
OPSPANNEN ALUBUISJES

oog voor detail

3. Bevestigen van leren riempje

De werking van een Blindknageltang

Platen/materialen die u wilt verbinden met blindklinknagels worden eerst voorzien van een gat, waarvan de diameter aan moet sluiten bij de blindklinknagel.De blindklinknagel wordt vanaf één kant in het materiaal aangebracht. Beide platen strak tegen elkaar plaatsen en de blindklinknagel volledig tot aan de kraag in het gat steken. Achter de laatste plaat moet de blindklinknagel minimaal 7 mm uitsteken.
Tijdens het inknijpen van de blindnageltang wordt de blindklinknagel opgekruld aan de achterkant en vormt al het ware een kraag; dit verschijnsel noemen we “optrompen”. Als de blindklinknagel volledig is opgetrompt zal na verder spannen van de blindklinktang de trekpen van de blindklinknagel afbreken. Beide platen zitten nu op elkaar geklemd. Het grootste voordeel is montage vanaf één zijde, het “blindklinken”.

1. Steek de popnagel in de blindklinktang.

2. Indien nodig gebruik je een hamer om de popnagel volledig door te duwen.

3. Ga met de popnagel door het gaatje in het lederen riempje en het bovenste gaatje in de PVC-buis.

4. Neem het handvat stevig vast en druk beiden uiteinden tegen elkaar.

5. Door de kracht breekt de popnagel ter hoogte van de insnoering.

6. De bovenzijde van het lederen riempje is stevig bevestigd.

7. De bout steek je door het onderste gaatje van de PVC-buis en het onderste gaatje van het lederen riempje.

8. Draai de vleugelmoer op de bout en span deze degelijk aan.

9. Afhankelijk van de grootte van je hand kan je het andere bevestigingsgaatje nemen .

7. De bout steek je door het onderste gaatje van de PVC-buis en het onderste gaatje van het lederen riempje.

9. Afhankelijk van de grootte van je hand kan je het andere bevestigingsgaatje nemen .

4. Plaatsen van de hulsbuis + aantrekken van de aluminiumbuisjes

De tiewrap is in feite een dunne strip plastic, die aan één kant geribbeld is. Aan het ene uiteinde van de tiewrap vindt u de sluiting, aan het andere uiteinde van de tiewrap een spitse punt. In de sluiting zitten weerhaken. Wanneer u nu de spitse punt door de sluiting haalt, grijpen die weerhaken zich vast in de ribbels op de tiewrap. Dit zorgt ervoor dat de tiewrap alleen maar strakker aangetrokken kan worden en u de tiewrap niet meer los kunt trekken.

10. Ga met de spitse punt van de kabelbinder door het onderste rechtse gaatje in de PVC-buis. Zorg ervoor dat de ribbels zich aan de linkse zijde (binnenkant) bevinden.

11. Ga met de spitse punt van de kabelbinder door de onderste gaatjes van de hulsbuis.

12. Vervolgens ga je nogmaals met de spitse punt van de kabelbinder door het linker gaatje in de PVC-buis.

13. Ga met de spitse punt van de kabelbinder door de sluiting. Trek zachtjes aan. Zeker nog niet volledig opspannen.

14. Dezelfde handeling gaan we hernemen voor de resterende gaatjes.Ga met de spitse punt van de kabelbinder door het bovenste rechtse gaatje in de PVC-buis. Zorg ervoor dat de ribbels zich aan de linkse zijde (binnenkant) bevinden.

16. Vervolgens ga je nogmaals met de spitse punt van de kabelbinder door het linker gaatje in de PVC-buis.

17. Ga met de spitse punt van de kabelbinder door de sluiting. Trek zachtjes aan. Je mag deze kabelbinder nu volledig opspannen. Ook de onderste kabelbinder mag je aantrekken.

18. Neem de nu de schaar en knip de uiteinden van de kabelbinders af.

19. Het drumvel wordt nu volledig opgespannen door de 8 aluminiumbuisjes naar beneden te trekken. Doe dit gelijkmatig en alternerend.

20. Als je op het einde bent gekomen, nerneem je dit proces. Je kan je drumstok gebruiken om de aluminiumbuisjes zachtjes naar beneden te trekken.

21. Klaar is kees. Je taurom is nu volledig klaar.

INFO Voor jong en oud

De bouw van de Taurom is mogelijk voor verschillende leeftijden. Jong en oud vinden genoeg uitdagingen om het proces tot een degelijk einde te brengen. Onder begeleiding lukt dit vanaf 5 jaar. Vanaf 9 jaar lukt het om het instrument zelfstandig te monteren.
INFO Een goede voorbereiding is het halve werk
Een gedetailleerd stappenplan met tientallen foto's is voorhanden om de instrumentenbouwers maximaal te ondersteunen in het hele proces. De foto's zijn voorzien van gedetailleerde omschrijving.
INFO Voor elke gelegenheid

De montage van de Taurom kan worden aangeboden in diverse contexten: onderwijs, verenigingsleven, bedrijfsevenement . Er wordt zoveel mogelijk ingespeeld op verwachtingen van de opdrachtgever. Mogelijk kan er gepersonaliseerd worden gewerkt: het slagvel kan bv. een reclamebanner van de opdrachtgever zijn.
INFO Coöperatief leren

De gedachte achter het samenwerken bij de bouw van de Taurom eren is dat zowel de zwakke als de sterke kinderen hiervan leren. De zwakke leerlingen, doordat ze uitleg krijgen en aangemoedigd worden. De sterke leerlingen, omdat zij de informatie op een hoger niveau leren beheersen als ze het aan anderen uitleggen. Bij coöperatief leren is dus niet alleen de lesstof belangrijk, maar ook de samenwerking. Er is dus sprake van een cognitief en een sociaal doel. De achterliggende gedachte van coöperatief leren is dat kinderen niet alleen leren van de interactie met de leerkracht, maar ook van de interactie met elkaar.
INFO Degelijke begeleiding

De montage van de Taurom wordt optimaal begeleid door professionele docenten die stapsgewijs -en op niveau van het doelpubliek- begeleid. Er wordt verwacht dat er extra-ondersteuning is vanuit de organisatie .
INFO Kwalitatief gereedschap is veel waard
Materialen en gereedschap zijn degelijk voorbereid zodat we zo weinig mogelijk tijd verliezen bij de start van de montage. Touw is gesneden op de juiste lengte, de aluminiumbuisjes zijn geteld, de kanten van het touw zijn afgebrand, het slagvel is gekozen volgens het juiste design, gereedschap is verdeeld,...
INFO Omkadering
Het upcycleproject is een breed project waar diverse doelgroepen bij betrokken zijn in de voorbereiding. Transit wil bij de montage en de workshops een volledige duiding geven van het project. Dit houdt in dat we de zichtbaarheid van de doelgroepen zo maximaal mogelijk willen aanbieden. Concreet betekent dit dat we vluchtelingen, kansgengroepen zoveel mogelijk meenemen naar de scholen, organisaties,...
© 2021 Transit