Te voorzien:

  1. ruim lokaal met tafels. Tafels in kringopstelling met 1 tafel centraal voor docent.
  2. pc en beamer + internetaansluiting
  3. Voldoende begeleiding om leerlingen te ondersteunen..

Duur  montage: ca. 1 uur.

MANTELA

In deze fase wordt de mantela voorbereid. De mantela heeft een dubbele functie: het wordt aangewend als drumstokhouder en als guiro (rasp)

De mantelbuis wordt op de juiste lengte gesneden. Vervolgens worden de aanhechtingspunten van de trommel gemarkeerd op de mantelbuis. Met de multitool worden de 4 gaten geboord + bevestigingsgat van de kurk. De kurk wordt op maat gesneden en verankerd in de mantela.

De mantela wordt tevens aangewend als drumstokhouder

 

WAT HEB JE NODIG IN DEZE FASE?

MATERIAAL   GEREEDSCHAP  
Mantelbuis Multitool
Kurk Breekmes
Kruisschroevedraaier
Muntstuk 5 eurocent
Meetlat

 

IMG_20200403_0755571-768x1024

Het raspend geluid van de mantela is ideaal voor Latijns-Amerikaanse muziek.

1. Bevestigingspunten.

Met een breekmes wordt de mantela  gesneden op een lengte van 19 cm.

De aanhechtingspunten worden overgebracht van de Taurom. Zorg dat de mantela ca. 3 cm van de bovenzijde van de trommel verwijderd is.

Twee gaten (één onderste en één bovenste gat) worden in de mantela geboord met een multitool met een boor van 4 mm.

We draaien de mantela ca. 30 graden om de 2 andere gaten te boren.

Aan het uiteinde, op ca. 1 cm van de rand, boren we een bevestigingsgat voor de kurk.

DE MANTELA

Mantela betekent mantel en verwijst naar de mantelbuis. De mantele is gebaseerd op de guiro. De guiro is een percussie-instrument gemaakt van een uitgeholde kalebas. Het heeft twee gaten die aan één kant zijn uitgesneden en parallelle groeven die horizontaal langs de andere kant zijn uitgesneden. Het wordt bespeeld door een houten stok of schraper langs de groeven te wrijven om een raspend geluid te creëren. De schraper is meestal gemaakt van een klein blokje hout met metalen tanden. Hij kan ook volledig uit hout, metaal, bamboe, schelp, been, keramiek of plastic bestaan. De grootte van de güiro kan sterk variëren, maar meestal varieert hij van 12 tot 16 inch lang. Traditioneel wordt aangenomen dat dit instrument is bedacht door de Taíno-indianen, hoewel sommigen beweren dat het is gemaakt en naar Puerto Rico en Cuba is gebracht door de Arawaks. Variaties van het guiro worden overal in Latijns-Amerika bespeeld en zijn bekend onder veel verschillende namen, zoals Guira, Ghicharo, Guayo, Rayo, Calabazo, Ralladera en Rascador. De güiro wordt veel gebruikt in de Latijns-Amerikaanse muziek en speelt een essentiële rol in veel typische ritmesecties. De guiro is een percussie-instrument gemaakt van een uitgeholde kalebas. Het heeft twee gaten die aan één kant zijn uitgesneden en parallelle groeven die horizontaal langs de andere kant zijn uitgesneden. Het wordt bespeeld door een houten stok of schraper langs de groeven te wrijven om een raspend geluid te creëren. De schraper is meestal gemaakt van een klein blokje hout met metalen tanden. Hij kan ook volledig uit hout, metaal, bamboe, schelp, been, keramiek of plastic bestaan. De grootte van de güiro kan sterk variëren, maar meestal varieert hij van 12 tot 16 inch lang. Traditioneel wordt aangenomen dat dit instrument is bedacht door de Taíno-indianen, hoewel sommigen beweren dat het is gemaakt en naar Puerto Rico en Cuba is gebracht door de Arawaks. Variaties van het guiro worden overal in Latijns-Amerika bespeeld en zijn bekend onder veel verschillende namen, zoals Guira, Ghicharo, Guayo, Rayo, Calabazo, Ralladera en Rascador. De güiro wordt veel gebruikt in de Latijns-Amerikaanse muziek en speelt een essentiële rol in veel typische ritmesecties.
In de Arawakan taal, een taal van de inheemse bevolking van Latijns-Amerika en verspreid over het Caribisch gebied gesproken door groepen als de Taíno, verwees güiro naar de vrucht van de güira en een instrument gemaakt van de vrucht van de güira.

[fvplayer src="https://youtube.com/watch?v=p1pxM1nfLtw"]

2. Bevestigen kurk

1. Ga op zoek naar een passend muntstuk dat mooi aansluit bij de diameter van je mantela.

2. Snij de kurk ongeveer in de helft door.

3. Plaats het muntstuk in het midden van de kurk en snij het overblijvend deel eraf. Werk licht conisch zodat de kurk vlot in de mantela kan.

4. Plaats de kurk in de mantela en druk zachtjes aan. Vervolgens breng je een houtschroef aan in de mantela.

DE GESCHIEDENIS VAN KURK
De geschiedenis van kurk gaat terug tot 60 miljoen jaar geleden, maar kurk begon pas echt z’n invloed te hebben in de 17e eeuw, toen Dom Pierre Perignon ontdekte dat kurk een ideale oplossing is voor het afdichten van zijn wijnen. Dit was de reden voor de start van de kurkindustrialisatie en langzaam maar zeker won de kurk aan populariteit. Tegenwoordig wordt kurk in zoveel industrieën gebruikt dat men de tel kwijtraakt.
WAAR ZIJN DE KURKBOMEN
De kurkbomen of “Querqus Suber” kurkeik groeien door Zuidwest-Europa en naar Noordwest-Afrika in Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Algerije, Marokko en Tunesië. Van al deze landen heeft Portugal de grootste collectie kurkeiken. Bovendien is Portugal wereldleider in de kurkproductie.

DE OOGSTTIJD

De eerste keer dat de kurkeik wordt geoogst, is wanneer hij 25 jaar oud is en de stamomtrek 70 cm bedraagt, gemeten op 1,3 meter van de grond. De follow-up strippen / oogsten van de kurk vindt elke 9 jaar plaats tussen mei en augustus maanden. De kurkeik kan gedurende zijn hele leven 15 tot 18 keer gestript worden met tussenpozen van 9 jaar.

DUURZAAMHEID

Omdat de kurk na verloop van tijd weer teruggroeit is de kurkeik is een hernieuwbare natuurlijke hulpbron van onschatbare waarde. Het is waarschijnlijk een van de meest buitengewone bomen die de wereld kent vanwege zijn aantal kwaliteiten. Kurkbomen voorkomen bodemaantasting en maken de grond productiever. Bovendien reguleert het de watercyclus, bestrijdt het woestijnvorming, en verbetert het de biodiversiteit.
De waarde van kurkeik samenvatten is eigenlijk bijna onmogelijk. Onze verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat we de kurkeik goed blijven onderhouden, zodat we er nog lang de vruchten van kunnen blijven plukken. Dus laten we onze natuur beschermen en koesteren – uiteindelijk is het alles wat we hebben.

Onder vorm van platen of korrels bestemd voor thermo-akoestische isolatie.

MANTELBUIS 

Deze flexibele mantelbuis met trekdraad is gemaakt voor de bescherming van (data) kabels en gas- en waterslangen. De mantelbuis met trekdraad is zeer geschikt om te verwerken in beton, vervolgens kunnen er in een later stadium van de verbouwing slangen en kabels doorheen worden getrokken door middel van de meegeleverde trekdraad.

Een mantelbuis met trekdraad wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een doorvoer onder- of door een obstakel als een fundering, muur, verkeersweg of een ander obstakel. Door de mantelbuis wordt het mogelijk de kabels en leidingen aan te brengen bij verbouwingen of te vervangen bij onderhoud, zonder dat er obstakels verwijderd of afgebroken moeten worden.

Hide picture