Te voorzien:

  1. ruim lokaal met tafels. Tafels in kringopstelling met 1 tafel centraal voor docent.
  2. pc en beamer + internetaansluiting
  3. Voldoende begeleiding om leerlingen te ondersteunen..

Duur  montage: ca. 1 uur.

In deze fase wordt het dekzeil op maat geknipt en worden de spangaten gemarkeerd en geponsd.

Het vel van de Taurom is heel bepalend voor de kwaliteit van de klank. Het is van uitermate groot belang dat we het zeil goed kunnen opspannen. 8 gaten zijn voorzien om het zeil op een gelijkmatige manier op te spannen. De spangaten bevinden zich op regelmatige afstand van elkaar, in een binnen- en buitencirkel onderscheidt men telkens 8 gaten.

We gebruiken een sjabloon in plexiglas om de omtreklijnen van het dekzeil aan te duiden. In totaal worden dus 16 punten aangeduid en geponsd door middel van een els of priem.

De reclamebanners zijn meestal heel kleurrijk. De kleur, mogelijke afbeeldingen, letters zijn bepalend voor het eindresultaat van je Taurom.

PVC-dekzeil wordt gecontroleerd en interessante designs worden geselecteerd.

De PVC-banners worden vooraf nagekeken. Opvallende prints zijn voorbehouden voor de grote troms.

DePotterij2-nw3m2ob63ceborky03huy8f1nw0kbi4wu81wpiyakg

Het dekzeil wordt nadien in kleinere delen geknipt en gesneden. 

 

WAT HEB JE NODIG IN DEZE FASE?

MATERIAAL   GEREEDSCHAP  
 Dekzeil Zeilringenklem
Sjabloon Schaar
    Balpen
    Els

 

 

Tips en tricks

Laten we snel enkele belangrijke tips doornemen om dit proces zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken.

1.Bekijk vooraf de foto’s + bijkomende uitleg aandachtig zodat je een perfect beeld kan vormen van de voorziene stappen en het eindresultaat

2.Zorg dat je vooraf alle nodige materialen en gereedschap bij elkaar hebt. Gebruik het gereedschap op een correcte manier. Er zijn hiervoor handleidingen.beschikbaar.

3. Zorg dat je een bewuste keuze maakt van de print van het slagvel. Denk na over de kleuren, de combinatie met de trommel.

4. Bekijk vooraf goed hoe zeilringenklem werkt. Welk zijn de functies van de verschillende onderdelen? Gebruik dit materiaal op een correcte manier. 

 

 

 

1. Zeil op maat knippen

1. Neem het sjabloon en leg het op je dekzeil. Volg met je balpen de omtreklijnen van het sjabloon en teken  alles zorgvuldig af. Het is uitermate belangrijk dat het sjabloon stevig wordt aangedrukt zodat het niet verschuift.

3. Indien je kiest voor de bedrukte voorzijde leg je het dekzeil met deze zijde op de tafel. Op de witte achterzijde van het zeil duid je de 16 gaten aan.

2. Knip het zeil zorgvuldig uit volgens de getekende omtreklijnen. Vervolgens bepaal je welke zijde van het drumvel voor jou het meest geschikt lijkt. De witte achterzijde of de bedrukte voorzijde.

4. Dit is het beoogde eindresutaat. Klaar voor de volgende stap?

85-1024x768-1

Het is een kwestie om zorgvuldig te werken.Wissel regelmatig af met je partner.

De zeilringenklem is speciaal ontworpen voor de vervaardiging van de Taurom. Met dit apparaat kan je gemakkelijk handmatig zeilringen en de bijhorende zeilogen bevestigen. De zeilringenklem heeft verschillende functies: naast het plaatsen van zeilringen kan je de klem ook gebruiken om het zeildoek te perforeren. Kortom het is een onmisbare machine waar je met veel plezier mee werkt.

Klik op onderstaande foto’s voor bijkomende informatie.

2. Ponsen van de gaten

1.We nemen het slagvel en plaatsen het op de zeilringenklem. De gemarkeerde punten zijn aan de bovenzijde. Met de vinger wrijven we zachttjes over het vel en  zoeken we naar het onderliggend ponsgaatje. 

2.Vanaf het moment dat we zeker zijn dat het slagvel op de juiste plaats ligt, nemen we de els. We drukken de punt van de els stevig door zodat de els in één beweging door het slagvel gaat. 

3. Vanaf het moment dat we door het vel zijn, nemen we het slagvel op en draaien met de els een aantal keer rond.

Het is zeker niet nodig om veel kracht op de els te zetten. Met een simpele drukbeweging geraak je door het vel. 

4. Dit is het beoogde resultaat voor het eerste gaatje. Nu een kwestie van dit te herhalen voor de overige 15 gaten.

5. Deze handeling kan je hernemen voor de overige 15 gaatjes.

6. Het uiteindelijke eindresultaat ziet eruit als volgt: 16 ponsgaten 

Het helpt om nodige plaats en ruimte te hebben om deze opdracht degelijk af te werken.

Slagvel en de klank

Aanslag

De aanslag is het eerste wat je hoort als je een drumvel raakt, De aanslag is de slag, stoot, of scherpe plof. Dunnere strak opgespannen drumvellen zullen meestal een grotere aanslag produceren, hoewel de aanslag zal minderen als het drumvel te dik is of te veel demping heeft. De deklaag op een drumvel zal ook de aanslag verminderen. De variabele is dus ontstaan uit een combinatie van de bovenstaande factoren: dikte, spanning, demping en deklaag.

Toonduur

De dikte van het drumvel en de extra demping hebben  invloed op de lengte van de toon.

Levensduur van een drumvel

Dit is een van de eenvoudigste variabelen om te bepalen: Duurzaamheid is direct gerelateerd aan de dikte van het drumvel, zo eenvoudig is het.

Boventonen

Boventonen  zijn de verschillende frequenties die je hoort als je op een vel slaat. Merk hier op dat boventonen anders zijn dan de grondtoon (dat is de hoofdnoot waarop je de trommel hebt gestemd).

Het slagvel van de Taurom heeft interessante klankeigenschappen en biedt tal van
toepassingsmogelijkheden.

 

 

1. Voorbereiding:

Het stemmen van het slagvel: de spanning van het nylontouw kan worden gewijzigd door de opspanbuisjes neerwaarts of opwaarts te bewegen. Het vel kan worden gestemd op een bepaalde toonhoogte.
Om het stemmen van het slagvel op een accurate manier te doen, kan je best een online-tuner installeren op je smartphone.

2. Tijdens het spelen

  1. De trilling van het slagvel kan worden teweeggebracht door:

    -slaan: vingers of drumstok
    -wrijven: vingers of nagels.

2. De duim van het steunhand kan tijdens het bespelen het vel opspannen door aan de bovenzijde druk te geven. Op die manier wordt variatie in toonhoogte mogelijk.

Door de spanbuisjes opwaarts of neerwaarts te bewegen, verandert de spanning van het vel.

De trilling van het slagvel kan woorden teweeggebracht door te wrijven of te slaan.. 

Met de duim van het steunhand kan de druk op het slagvel worden aangepast.