In deze fase wordt de PVC-buis op maat gezaagd, ontbraamd en gereinigd. De PVC-buizen zijn voorbereid: ze hebben een lengte van  1 of  2 meter en zijn vooraf gereinigd. 

Een Taurombody heeft de lengte van ca. 25 cm en moet recht worden gezaagd. Dit is niet zo evident, en zeker niet zo eenvoudig als het lijkt. Als hulpmiddel is een sjabloon voorhanden met de juiste afmetingen voor de PVC-buis. Perfect knippen en aftekenen van de correcte afmetingen op de buis is een eerste stap.  Een belangrijke stap om nadien de buis mooi recht door te zagen.  Het ontbramen en reinigen van de buis verdienen ten slotte aandacht om de Taurombody in een volgend traject te bewerken, beschilderen,…

IMG_20190107_155225-1024x768

De PVC-buizen worden vooraf gesorteerd volgens diameter: 110/125 mm

ptr

Vooraf worden de buizen gereinigd en op maat gezaagd.

WAT HEB JE NODIG IN DEZE FASE?

MATERIAAL   GEREEDSCHAP  
 Buis Potlood
Sjabloon Schaar
    Ijzerzaag
    Ontvetter
    Schuurspons
    Waskom

TIPS &TRICKS

Laten we snel enkele belangrijke tips doornemen om dit proces zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken.

 

1. Bekijk vooraf de foto’s + bijkomende uitleg aandachtig zodat je een perfect beeld kan vormen van de voorziene stappen en het eindresultaat.

2.Zorg dat je vooraf alle nodige materialen en gereedschap bij elkaar hebt. Gebruik het gereedschap op een correcte manier. Er zijn hiervoor handleidingen.beschikbaar.

3.Best werk je met 2. Voor bepaalde handelingen heb je bijkomende steun nodig:

1. Het correct aftekenen van het sjabloon is moeilijk zonder dat iemand dit vasthoudt.

2. Het zagen van de buis: het is niet eenvoudig om een PVC-buis door te zagen zonder dat deze buis wordt gefixeerd.
 

 

STAPPENPLAN

1. Aftekenen van sjabloon

  1. Het bijhorende sjabloon wordt geknipt. Zorg dat je het sjabloon met de juiste afmetingen gebruuikt. Het is van groot belang dat de omtreklijnen van het sjabloon op een heel nauwkeurige manier worden gevolgd.

4. Vanaf het moment dat het sjabloon op een degelijke manier is geplaatst teken je de omtreklijn af. Je volgt de bovenzijde van het sjabloon over de volledige omtrek van de PVC-buis. 

2. Na het uitknippen draai je het sjabloon rond de PVC-buis. Zorg ervoor dat onderzijde van het sjabloon mooi overeenkomt met de onderzijde van de PVC-buis. Normaal sluiten beide kanten van het sjabloon mooi aan.

5. Druk met het potlood stevig door zodat de omtreklijnen degelijk zichtbaar zijn. Indien nodig, herhaal je deze handeling. 

3. Neem kleeflint en kleef beide uiteinden aan elkaar zodat het sjabloon mooi op de plaats blijft. Om vlot te werken, kan de buis best rechtop worden geplaatst. 

2. Zagen van PVC-buis

  1. Het zagen van de PVC-buis gebeurt met een ijzerzaag. Het zaagblad dient een zekere spanning te hebben maar mag niet te strak, maar ook niet te slap in de zaagbeugel gespannen worden.

4. Bij de beugelhandzaag is de heengaande slag de snijdende slag, er dient dan druk te worden uitgeoefend op de zaagbeugel, zodat de tandjes verspanen. Bij de teruggaande slag wordt geen druk uitgeoefend om de tandjes te sparen, en om de pvc-deeltjes de kans te geven tussen de tandjes los te komen. Er dient altijd rustig en regelmatig met een zo lang mogelijke slag gezaagd te worden.

2. Zorg bij het zagen voor een vlakke ondergrond, zoals een tafel.  De PVC-buis wordt ondersteund en zal bijgevolg niet doorbuigen. Hierdoor raakt de zaag niet geklemd  tijdens het werken.Ondersteun het afvalstuk tijdens het zagen. Naarmate het verder doorbuigt, raakt de zaag namelijk steeds meer beklemd. Zet het zaagblad op de afgetekende zaaglijn. Maak een eerste inkeping door de zaag een paar keer naar je toe te trekken. 

5. Tijdens het zagen rol je de PVC-buis zachtjes naar je toe. Evenwel zonder van je zaaglijn af te wijken. Blijf tot het einde zagen.

3. Uiteraard is het een meerwaarde indien je met 2 werkt. Eén leerling kan zich volledig toeleggen op het zagen, terwijl de andere leerling zich volledig concentreert op steun en vasthouden van de PVC-buis.

De afmetingen van zaagbladen en aantal tandjes worden vaak aangegeven in inch, men gebruikt hiervoor echter ook millimeters.De lengte wordt gerekend vanuit het hart tussen beide gaten. Over het algemeen wordt een zaagblad gebruikt met 24 tandjes per inch en een lengte van 12 inch, aangegeven als 12”-24. In millimeters is de aanduiding van deze zaag 300mm-10. Dit betekent dat het zaagblad ongeveer 300 mm lang is en 10 tandjes per 10 mm bevat. De meest voorkomende breedte van zaagbladen is ½” of circa 13 mm. De dikte en eigenschappen van het te zagen materiaal zijn van belangbij het kiezen van het juiste zaagblad. Een zaagblad met 32 tandjes per inch noemt men fijngetand. Men gebruikt dit zaagblad voor de hardere materialen en voor dunwandige werkstukken. Een zaagblad met 14 tandjes per inch noemt men grofgetand. Dit zaagblad past men toe voor zachtere materialen en voor dikwandige werkstukken.

2. Reinigen en ontbramen van de PVC-buis

1. Hoewel de PVC-buizen vooraf degelijk gereinigd zijn, is het best om de buizen te reinigen en ontbramen. Breng in een vochtige schuurspons ontvetter aan en verspreid deze zowel aan binnen- als aan de buitenzijde van de PVC-buis.

2. Zet de nodige kracht op het schuursponsje om de PVC-buis grondig te reinigen. Besteed de nodige aandacht aan de zaagzijde van de PVC-buis. All bramen worden verwijderd om een gladde zijde als resultaat te bekomen.

3. Als laatste stap dompel je de PVC-buis in een waskom. Spoel voldoende zodat resten van de ontvetter en de bramen volledig verdwenen zijn.  Laat de buis ten slotte drogen.

Screenshot-774

KLAAR VOOR DE VOLGENDE STAP

Een goede ontvetter maakt een oppervlak schoon en vetvrij. Dit is noodzakelijk voordat u gaat verven of spuiten van autolak. Het gebruik van een hoogwaardige ontvetter resulteert in een strakker resultaat doordaat de verf, primer of autolak beter hecht. Er zijn tal van milieuvriendelijke ontvetters op de markt: algemene reinigers en die door zijn  unieke samenstelling geen elke gevarenteken op het etiket. 

Hide picture