Je hebt je eigen instrument gemaakt met materialen die normaal gezien op de afvalberg terecht komen. Verschillende materialen werden verwerkt om te komen tot een degelijk geheel.
Nu komt een belangrijke stap. Hoe gaan we de Taurom gebruiken? Op welke manier gaan we hiermee aan de slag?
Voor ons is het belangrijk om het instrument -in combinatie met andere instrumenten te gebruiken en zinvolle ritmes
Elk deel van deze methode is een afgerond geheel; je kunt de negen delen in een andere volgorde doorwerken. Ook kun je gaan ‘surfen’.
HOUDING
- Met je sterke hand bespeel je de Taurom. Neem de drumstok tussen duim en wijsvinger op ca. 5 cm van het einde.
- Met de steunhand ga je door het lederen riempje. Zorg dat het riempje op maat is gespannen zodat je vlot kan bewegen met de Taurom.
- Tijdens het spelen kantel je de Taurom lichtjes om de 2 basisklanken te bespelen.
In de video werd uitgelegd hoe je op een eenvoudige manier een eerste ritme kan spelen. Voor dit ritme heb je 2 klanken nodig. Elke klank heeft een eigen symbool en klankwoord.
KLANKWOORDEN EN NOTATIE
Voor de 2 basisklanken zijn er volgende klankwoorden en symbolen:
1. DOEM: midden van het vel
2. TAK: rand van de buis
Met deze 2 klanken nodig speel je het ritme zoals in de video.
BASISRITME IN DE MAAT VAN VIER
Met de 2 basisklanken wordt volgend ritme gespeeld:
Spelen op de rand van de trom: Rimclick-techniek
Je legt de achterkant van de stok op het vel en je houdt de stok vast terwijl ook je hand op het vel ligt. Vervolgens sla je met die stok, zonder hem van het vel te halen, op de rand van de trommel. Je hoort dan echt een klik en geen trommelklank.
Klank
Hoe je rimclick klinkt, is erg afhankelijk van je trommel, de spanrand en de stok die je gebruikt, maar je hebt altijd een ‘sweet spot’: de specifieke plek waar je je stok legt en de hoek waaronder je de spanrand raakt die samen de rimclick het beste laten klinken. Het is handig om een keer uit te zoeken wat die sweet spot is, en om dan met een stift om de achterkant van je stok op je vel te tekenen. Zo zie je als je rimclicks gaat spelen meteen wat de beste positie is voor je stok. Rimclicks hoor je vaak terug in reggae. In onderstaande video speelt ‘Karigan reggae drummer’ bijvoorbeeld veel rimclicks. Je ziet dat hij zijn stok andersom vasthoudt. Dit hoeft niet, maar kan toegepast worden om de rimclick wat meer kracht bij te zetten.
OVERZICHT VIDEOCLIPS