1. Plaatsen van slagvel

1. Je knipt de nylonkoord af op een lengte van 4,80 m. Om ervoor te zorgen dat het touw niet uitrafelt verwarm je de touwuiteinden  gedurende enkele seconden. Draai de verwarmde uiteinden tussen duim en wijsvinger en maak het fijn en scherp. Je zal zien dat het werk veel gemakkelijker wordt indien je hier de nodige aandacht aan besteedt.

2. Zet de Taurombody op het dekzeil.Zorg ervoor dat het vel met boveneinde op de tafel ligt. De bovenzijde van de Taurombody is met 16 gaatjes naar boven. De grootste moeilijkheid bij het bouwen van dit instrument is een goede start. Zorg dat je van in het begin goed geconcentreerd bent!  Tijdens het bouwen ga je ook eens kijken bij je buur. Doet hij het wel goed? Heeft hij wat hulp nodig?

3. Wat je ongetwijfeld is opgevallen: de 16 gaatjes bovenaan zijn opgedeeld in 8 paren van telkens 2 gaatjes. Ga met één touweinde door een rechts gaatje.

4. Na ca. 10 cm maak je een dubbele knoop.

5. Voor alle zekerheid herhaal je dit even. Deze knoop zorgt ervoor dat het touw zeker niet door het gaatje komt bij het aanspannen van het vel.

6. Van dit touweinde hoef je je niets meer aan te trekken. Je laat dit eenvoudig weg in de buis vallen. Neem nu het andere touweinde en steek dit door het eerste aluminiumbuisje. In het begin van het proces merk je dat het touw nogal lang is om door het buisje en dekzeil te gaan. Na verloop van tijd wordt het veel eenvoudiger.

10. Juist we gaan terug naar de bovenzijde van de PVC-buis. Maar…. We slaan 2 gaatjes over. We nemen het linkse gaatje en gaan onmiddelijk rechts terug naar buiten. Links in/rechts uit.

11. Iedereen goed kijken: links in/rechts uit. Dit gaan we straks een aantal keer moeten toepassen.

12. En wat zou nu de volgende stap zijn? Iemand een idee? Juist, we nemen terug een aluminiumbuisje, gaan met het touweinde hierdoor en nu ook even heel aandachtig zijn…

13. Ja, we gaan alleszins met de buis terug door het dekzeil. Maar, we slaan echter één gaatje over. Dit zullen we ook moeten onthouden voor het vervolg van het traject. Bovenaan twee gaatjes overslaan, onderaan telkens één gaatje.

14. Ja, de volgende stap is nu wel duidelijk: we gaan door terug door het aluminiumbuisje.

15. Stilaan krijgen we door dat het verdere verloop niet zo moeilijk is. We denken eens samen na welk de volgende stap is.

16.  Bovenaan slaan we twee gaatjes over. Links in, rechts uit. We trekken het touw intussen altijd mooi aan.

17. Wie wil kan nu op eigen houtje verder. Belangrijk is dat je heel aandachtig blijft en voortdurend nadenkt over hetgeen we reeds gedaan hebben. Op dit ogenblik hebben we 2 aluminiumbuisjes geplaatst. We nemen een pauze na 4 aluminiumbuisjes. Iedereen in de groep wacht op dezelfde plaats. Indien je vroeg klaarbent, neem dan eens een kijkje bij je buren om na te gaan of het daar wel allemaal lukt. Indien nodig, steek je hier een handje toe!

18. Ondertussen gaan we met de rest van de groep verder. We nemen een aluminiumbuisje en gaan zoals daarnet met het touw door dit buisje. Uiteraard vraag ik jullie nu ook welke de volgende stap is. Wie uit de groep weet wat we nu moeten doen?