De gastong bestaat in 3 verschillende diameters: sopraan (24 cm), alt (32 cm) en tenor (40 cm) De sopraan en alt zijn pentatonisch gestemd (C).  De tenor is eveneens gestemd in de toonaard van C maar is gestemd met opeenvolging van akkoordnoten. 
De gastong is een tongdrum, bedacht en ontworpen door Transit. Dit bijzondere melodische percussie instrument is het resultaat van een langdurig Research & Development-programma in samenwerking met wetenschappers en experts in de metaalindustrie. Dit project werd geleid door het team van Transit zelf. Alles is grondig bestudeerd: het ruwe materiaal, het snijproces, de assemblage en de afwerking. Het resultaat is verbluffend!

De gastong weet zijn geluid voort te brengen als soepele en zachte golven. Het perfecte stemmingsproces resulteert in een rijk harmonisch geheel. Dit instrument brengt verschillende geluiden voort, geheel afhankelijk van de speelwijze: met de hand of met de meegeleverde stokken.

De gastong is een veelzijdig instrument en kan bespeeld worden door zowel beginners als gevorderden. Dit instrument is zeker ook geschikt om in te zetten bij muziekonderwijs.

  1. De alt-gastong is vervaardigd uit metaal, heeft een diameter van 32 cm en weegt ca. 6 kg. In totaal zijn 9 tongen -met verschillende afmetingen- uitgezaagd.

Schaaltrommen zijn muziekinstrumenten in de vorm van een uit een legering vervaardigde schaal. De verschillende metalen, waaronder staal, goud, zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen. Qua stemming zijn de schaaltrommen gestemd in 440 HZ of 432 Hz. Ook zijn diverse tonenereeksen mogelijk.  Ze kunnen worden bespeeld met handen, vingers en stokken.Ze zijn  heel intuïtief te bespelen en worden daarom ook veel gebruikt in muziek- en klanktherapie behandelingen.

2. Aan de achterzijde van de gastong is een klankgat voorzien met een doorsnede van ca. 15 cm. Door deze opening kunnen magneten worden aangebracht aan de tongen om mogelijk met een halve toon te verlagen.

3. De alt-gastong is pentatonisch gestemd en in 440 Hz. Dit laat toe om in combinatie met een traditioneel instrumentarium te musiceren. 

Pentatone of pentatonische muziek is een muzikale en culturele uiting van oude beschavingen; het heeft zijn oorsprong in het oude Egypte  en het oude China.  De mensen stonden toen in hoge mate open voor de invloed en werking van de godenwereld, en de communicatie met het hogere gebeurde in muziek met wijde intervallen. Deze wijdheid werd toentertijd ervaren als ademruimte. Dit soort muziek is sindsdien als het ware met de mensheid meegegroeid en is ook nu nog overal op de wereld te horen.

DE SCHAALTROM IN ANDERE CULTUREN

One of the things that we have to realize is we cannot get off gas, we cannot get off oil, fossil fuels tomorrow – it’s going to take a few decades. Maybe we can shorten it, but there’s going to have to be a transition time. Justin Trudeau
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 13:  Canadian Prime Minister Justin Trudeau looks on prior giving a speech before the Mexican Senate as part of the Official Visit of Canadian Prime Minister Justin Trudeau to Mexico City at the Senate of the Republic on October 13, 2017 in Mexico City, Mexico. (Photo by Hector Vivas/Getty Images)

De gastongs  kunnen worden gebruikt in diverse formules:

-muziekworkshops in combinatie met andere instrumenten.

 -upcycledance
-soundtrack
-soundhealing

Tarieven en reserveringen voor aanschaf, bouw en workshops vind je hier.