Vaak komen mensen na een lange reis aan in België  zonder kennis van de levensomstandigheden en de leefregels in het land.Hun eerste bekommernis is een woonst, voeding en toegang tot medische zorg ( bed — bad — brood). Hiervoor kunnen ze in eerste instantie beroep doen op opvangcentra die overal in Vlaanderen werden neergepoot. In de periode dat het dossier behandeld wordt, brengen nieuwkomers heel wat tijd wachtend door in een opvangcentrum. Het is een onzeker situatie, waarbij niemand zeker weet hoe lang ze wachten en hoe hun toekomst eruit zal zien. Activiteiten die op dat moment andere perspectieven openen zijn in deze onzekere periode meer dan welkom.

Transit biedt de mogelijkheid aan nieuwkomers om te participeren aan kunstprojecten met afvalmaterialen. De meeste nieuwkomers hebben geen eerdere ervaring als kunstenaar. Toch grijpen ze de kansen aan om te participeren, om te creëren uit hun behoefte om iets over hun situatie te communiceren. Kunst is een manier is  voor nieuwkomers te vermenselijken, zodat we hen niet uitsluitend bekijken door de lens van hun lijden in het verleden. Bedoeling is om op korte termijn een tentoonstelling te organiseren. Kunst heeft de kracht om ons te raken. Ik hoop dat deze kunstenaars  de aandacht kunnen trekken en zo misvattingen over vluchtelingen en asielzoekers kunnen veranderen.

De nieuwkomers worden van bij het begin bij de verschillende kunstprojecten betrokken, dus niet alleen voor de uitvoering ervan, maar ook in het voortraject.  Het is voor ons belangrijk dat dit project ook tegemoet komt aan noden die leven bij nieuwkomers, Vooraf worden gesprekken gevoerd om te bepalen of de juiste inschattingen worden  gemaakt.

PARTNERS 

NIEUWKOMERS MET MUZIKALE ACHTERGRONDEN GAAN AAN DE SLAG MET DE UPCYCLE INSTRUMENTEN

video
play-rounded-outline
video
play-rounded-outline

© 2023 Transit