Wereldvluchtelingendag 2022

Netwerk van geëngageerde burgers voor asielzoekers, (erkende) vluchtelingen en nieuwkomers om hen op een warme menswaardige manier te ondersteunen in hun nieuwe stad.

Welcome in Mechelen (WiM) ontstond in februari 2016 als een initiatief van Mechelaars en is uitgegroeid tot een heus netwerk van geëngageerde burgers die de “handen uit de mouwen steken” voor asielzoekers, (erkende) vluchtelingen en nieuwkomers om hen op een warme menswaardige manier te ondersteunen in hun nieuwe stad.

Sinds november 2016 is WiM een vzw. WiM wil de integratie op een racismevrije manier helpen realiseren. Eén van de belangrijkste WiM-karakteristieken is “ontmoeting organiseren”: activiteiten op het getouw zetten waarbij vluchtelingen/nieuwkomers de gelegenheid wordt geboden om Mechelaars te ontmoeten, contact te leggen, met mogelijkheid om samen verder op weg te gaan. Uiteraard is dit een tweerichtingsverkeer en leren Mechelaars minstens evenveel van nieuwkomers. WiM gaat weg van het caritatieve, van de Bad, Bed, Brood politiek en beschouwt vluchtelingen en nieuwkomers als gelijkwaardig.

Op 4 juli 2022 organiseerde Transit de bouw van de Zephyr: De zephyr is een  percussie-instrument gemaakt van hangende aluminiumbuizen. De buizen zijn opgehangen samen met een houtblokje  dat de buizen kan raken wanneer ze of een ander windvangend oppervlak worden geblazen door de natuurlijke beweging van de lucht naar buiten. Ze worden meestal buiten een gebouw of woning opgehangen als een visueel en auditief tuinornament. Aangezien de percussie-instrumenten worden geslagen volgens de willekeurige effecten van de wind die op de wind blaast, worden windgongen beschouwd als een voorbeeld van op toeval gebaseerde muziek. De buizen kunnen door de toevallige beweging van lucht eenvoudige melodieën of gebroken akkoorden creëren.

PARTNERS